Home / 100 tips om Los Angeles / 100. Museum of broken relationships

100. Museum of broken relationships

Right smack i Hollywood, omgivet av souvenirbutiker, turistbussar och knökfulla trottoarer, ligger Museum of Broken Relationships, eller Museet över kraschade förhållanden.

Här, i tysta och svala lokaler, kan man ta en paus från folkkaoset ute på Hollywood Boulevard och strosa runt bland de mest skiftande föremål, som på extremt olika vis berättar om förhållanden som tog slut.

Ibland för att någon dog. En samling nötta after-shaveflaskor tillhörde en man som dog i cancer; en sliten jeansjacka någon som omkom i en motorcykelolycka.

Ibland för att någon inte längre ville, eller var en idiot, eller försvann spårlöst.

En kvinna har skickat in bröstimplantaten som hennes före detta pojkvän, en självutnämnd “boob guy”, insisterade på att hon skulle operera in och som gav henne stora fysiska besvär. Hon opererade bort dem så småningom och stängde dörren till en man och ett förhållande som inte ville henne väl.

En grön mugg blir symbolen för ett långt och kaotiskt förhållande mellan koppens ägare och en kvinna som till sist bara reste sig upp, gick ut ur lägenheten och försvann.

En man vars enda känslomässiga bidrag till ett förhållande var att rengöra kaffebryggaren, kan komma hit och läsa om hur hans före detta flickvän till sist insåg att det inte var hennes definition av en bra relation. Hon skänkte bryggaren till museet.

En del texter är utförliga och beskriver hela förhållanden, från början till slut. Andra är korta och koncisa: “I spent an entire summer making this birthday present and he left it in my car.” 

Museet i Los Angeles är det andra i sitt slag. Det första ligger i Zagreb, Kroatien, och är resultatet (förstås) av en relation som tog slut. När konstnärerna Olinka Vištica och Dražen Grubišić bröt upp, började de fundera på vad folk gjorde av grejer som varit betydelsefulla i ett förhållande.

De bad vänner skicka in föremål tillsammans med texter som berättade något om deras betydelse. Med den utställningen åkte man sedan på turné runtom i världen.

Så småningom fick utställningen ett permanent hem i Zagreb och nu även i Los Angeles. Att museet skulle expandera just hit passar utmärkt, skriver man på museets webbsida: “Det kommer att känna sig alldeles hemma i en stad vars historia är så formad av vilda drömmar och förkrossande nederlag.”

Och om du själv har en skokartong i garderoben fylld med grejer från en sprucken relation så är det kanske dags att göra bokslut? Museet tar kontinuerligt emot anonyma donationer av föremål, tillsammans med en text, datum för förhållande och en plats.

— Jag tror att i och med att du skänker dina föremål till museet så kan du gå vidare. Du klipper banden och det kan ge en känsla av katarsis, säger Alexis Hyde, Los Angeles-museets föreståndare, till radiokanalen NPR.

Kanske det. Om inte annat bidrar du till en utställning som känns både privat och allmänmänsklig och som i all anspråkslöshet, och lika effektivt som den mest påkostade Hollywoodproduktion, berättar om allas våra bräckliga förhoppningar om kärlek och lycka. Ett tema som gjort för att utforskas vidare i Drömmarnas stad.

Text & foto: Ingegerd Landström

The Museum of Broken Relationships, 6751 Hollywood Boulevard, Los Angeles, CA 90028

 

 

Leave a Reply