Home / Kultur / “Eerie Emma” Michaelsen firar Halloween på scen

“Eerie Emma” Michaelsen firar Halloween på scen

Emma “Eerie Emma” Michaelsen firar Halloween året om tillsammans med monster-rockbandet The Rhythm Coffin.

Är du på jakt efter musik till Halloween-festen nästa vecka? Tänker du dig ett goth-tema på födelsedagspartyt? Kanske du laddar inför zombie-festivalen i Long Beach till helgen? Oavsett vilket så är det monster-rockbandet The Rhythm Coffin du behöver ha koll på. 

— Oktober är en intensiv månad, men vi har spelningar året runt, säger Emma Michaelsen, som förvandlas till Eerie Emma när hon står på scen. Vi har Half-Loween förstås, men det finns många andra sammanhang där vi passar in. Vi har spelat på en Hearst & Reptile Show (hearst betyder likbil, förf anm.) och till helgen är det zombie-festival i Long Beach. Vi spelar på förlovningsfester och andra privata tillställningar, det är många som gillar skräck och goth-tema. 

Till bandets roligaste spelningar räknar Emma den för några år sedan på den gigantiska Halloween-festen i West Hollywood. Då var The Rhythm Coffin kvällens huvudakt med två shower på stora scenen och med tusentals människor i publiken på avstängda Santa Monica Boulevard.

The Rhythm Coffin kallar sin musik för monster rock-n-roll. Det är sång, dans och humor med hög hastighet och på hög volym. Bandets facebook-sida beskriver sig som “en blandning av The Ramones, B52’s och KISS”, med originallåtar (skrivna av Gruesome Gereg) som The Tombstone Twist, Ain’t in My Grave Tonight och The Headless Head Bop.

— För andra svenskar är det enkelt att förklara vad vi gör, säger Emma. Jag brukar säga  att det är som Electric Banana Band, men med Halloween-tema. Det är mycket komedi i vår musik och våra spelningar, vi har skoj hela tiden. Även om det finns ett allvarligt budskap som ligger bakom om man lyssnar igenom många låtar och det är att man ska leva nu.

Emma Michaelsen har spelat med The Rhythm Coffin sedan hon flyttade till Los Angeles från Stockholm för att plugga för tio år sedan. Med en gedigen musikutbildning från Sverige i bagaget ville hon lära sig mer om Extreme Vocals, en sångteknik där man använder rösten för att skapa olika ljudeffekter. Inte minst inom metal-genren, där Emma känner sig mest hemma, använder man growls, grits, screams, vibrato och andra extrema effekter. Hon hittade en kurs på Musicians Institute i Hollywood som verkade bra och på den vägen är det.

Vad är det du gillar med metal?

— Jag kan bara förklara det med att metal är episkt. Stort. Det är ungefär som med klassisk musik, det är så storslaget. Och så gillar jag snabb musik. The Rhythm Coffin är ju inte riktigt metal, men jag får göra en massa saker på scen som är metal, så det är jätteroligt.

Emma och bandet hittade varandra av en slump, via en annons på Craigs List, där Emma surfade runt på jakt efter någonstans att bo. Då hade hon precis landat i Los Angeles och ville gärna hitta ett band att spela med. På provspelningen fann hon och de andra bandmedlemmarna varandra direkt och Emma började som bakgrundssångerska och dansare. Idag är hon en av the Ghoulie Girls tillsammans med “Scarrie Carrie” och sjunger flera egna låtar.

Även utanför The Rhythm Coffin är det musik som gäller för Emma. Hon har återvänt till Musicians Institute, nu som gästlärare på den kurs i Extreme Vocals som hon själv gick för ett antal år sedan. Hon är också sångpedagog med egen studio i Glendale (Vocal Lab), där hon undervisar både barn och vuxna inom populärmusik. Nu har hon också ett eget band, eller delar av ett band än så länge. Tillsammans med en musikkompis har hon skrivit låtar – ”riktigt epic metal” – som de snart ska spela in i en studio i New Mexico.

Men de närmaste veckorna är det spelningar med The Rhythm Coffin som gäller. Till helgen spelar bandet på The Long Beach Zombie Fest och de har flera spelningar i Griffith Park på deras Ghost Train-kvällar.

Vad tycker du om Halloween-firandet i USA?

— Jag tycker att så länge det handlar om att ha kul med glimten i ögat så är det helt okej  med monster, gastar, skelett och zombies. Skrämmas och bli lite rädd är också roligt. Det är en rolig och knasig grej som Amerika har för sig på hösten. Vi svenskar har ju också knasiga saker för oss, typ dansa kring en påle på sommaren. 

Foto: Brian Morales (samtliga bilder på bandet) och Ingegerd Landström
Text: Ingegerd Landström

I oktober hittar du The Rhythm Coffin här:
29 och 30 oktober: Griffith Park Ghost Train (om tågbiljetterna tar slut kan man ändå lyssna på bandet)
20-22 oktober: Long Beach Zombie Fest. Konsert 21 oktober +  danstävlingar, “The Zombie Watusi Dance Contest” hela helgen
25 oktober: Skinny’s Lounge, North Hollywood 

The Rhythm Coffin består av:
Gruesome Gereg ~ sång & gitarr 
Eerie Emma ~ sång & Ghoulie Girl
Blood Baron Aaron ~ bas
Scarrie Carrie ~ sång & Ghoulie Girl
Nightmare Nick, The Living Dead Drummer ~ trummor
Mer information om bandet hittar du på deras facebook-sida: 
 

Leave a Reply