Home / Aktuellt / Med kajak längs Los Angeles-floden

Med kajak längs Los Angeles-floden

Nu är Los Angeles ”flodsäsong” i antågande igen. För fjärde året i rad blir det tillåtet att fiska, paddla kajak och doppa tårna i Los Angeles-floden.

Los Angeles-floden hör inte till stans mest självklara destinationer. Inte så konstigt med tanke på att den under flera decennier har varit förbjudet område, avskuren från staden med taggtrådsstängsel och Tillträde förbjudet-skyltar.

Efter den stora översvämningen 1938, då över femtio människor miste livet, bestämdes att flodens framfart måste tämjas. Lösningen blev en ingenjörskonstruktion  á la Army Corps,  ett gigantiskt åtagande som innnebar att flodloppet fördjupades och rätades ut, dess botten och bankar täcktes med cement och  taggtrådsstängslet kom på plats.

Projektet tog 20 år att färdigställa och resulterade i en knappt nio mil lång avrinningskanal, som snabbt och effektivt transporterade regnvatten från bergen ner till havet. Den påminner så lite om en flod att en stadsplanerare en gång på 1980-talet föreslog att man skulle kunna förbättra den lokala trafiksituationen genom att använda flodfåran som en genomfartsled för tunga transporter.

Planeraren fick inget gehör för sitt förslag, snarare så bidrog det till en spirande tanke om att floden skulle kunna bli något annat än ett cementerat sorgebarn; att den faktiskt skulle kunna bli något som liknade en flod igen.

Idag, tack vare ett enormt arbete från individer och organisationer under många år, har floden och dess framtid hamnat högt uppe på den lokalpolitiska dagordningen. Dess restaurering är ett av stans mest profilerade miljöprojekt, med stöd från hela det politiska etablissemanget och med borgmästare Garcetti i spetsen.

En viktig del i förvandlingsarbetet har varit att få Angelenos att återupptäcka sin flod. För fyra år sedan testade man för första gången att lätta på taggtråden och öppna några kilometer för allmänheten. Experimentet blev lyckat och nu är Los Angeles River Recreation Zone ett permanent inslag under några torra sommarmånader.

Mellan Memorial Day (30 maj) och Labour Day (5 september), när risken för regn och höga vattennivåer är minimal, är det är fritt fram allmänheten att fiska, paddla eller bara doppa tårna i vattnet längs med två sträckor av floden.

Dels i Sepulveda Basin (San Fernando Valley), där vattnet är lugnt och stillsamt, dels i Glendale Narrows (Elysian Valley/Frogtown-området), där kajakister får vara beredda på lite större strapatser, med en del forsar och steniga partier.

Här är ett urval av vad du kan göra “down by the river” i sommar:

  • Guidade kajakturer: Tre olika företag/organsationer erbjuder kajakturer av olika längd och svårighetsgrad och där guide och all utrustning ingår. L.A. River Expeditions erbjuder turer i båda rekreationszonerna, LA River Kayak Safari håller till i Glendale Narrows, och Paddle the L.A. River (som drivs av L.A. Conservation Corp och kör endast på lördagar) i Sepulveda Basin.
  • Paddla på egen hand: Inga motorbåtar är tillåtna, men om du har en egen båt, eller om du hyr en kajak (via lariverkayaks.com) så går det alldeles utmärkt att ta sig an floden helt på egen hand.
  • Fiske: Det är tillåtet att fiska i rekreationsområdet, men fiskekort behövs om du är över 16 år, förutom den 2 juli och 3 september då det är “Free Fishing Day”. Den 3 september arrangerar Organisationen Friends of the Los Angeles River den årliga Catch-and-release fisketävlingen Off Tha’ Hook i Glendale Narrows.
  • Stanna till vid Frogspot: FOLAR driver också Frogspot, ett kombinerat fik-informations-underhållningsstopp alldeles intill cykelbanan vid Elysian Valley. Här du stanna till och fika, göra yoga, lyssna på musik och lära dig mer om flodens historia och framtid. Öppet från och med 28 maj och hela sommaren.
  • Cykla: Att cykla på Los Angeles gator är inte alldeles enkelt, men längs med floden hittar du miltals med bilfria cykelbanor längs ett spännade och föränderligt stadslandskap.
  • Lär dig mer: Boka en guidad tur och lär dig mer om historiens spännande historia och framtid. FOLAR arrangerar och fler arrangörer tillkommer.
  • Läs mer om allt du kan göra vid Los Angeles-floden i sommar på www.lariverrecreation.org
  • Bra kartor över de två områden som är öppna för allmänheten kan du ladda ner via FOLAR:s webbsida.
  • Om du vill utforska floden på egen hand är boken Down by the Los Angeles River av Joe Linton, ett utmärkt sällskap.

Text & foto: Ingegerd Landström

Leave a Reply