Home / Aktuellt / Monument över spruckna förhållanden

Monument över spruckna förhållanden

På det nyöppnade Museum of Broken Relationships har en dinosauriepiñata, en bröllopsklänning nedknölad i en dillburk och en kaffebryggare alla något att berätta om ett förhållande som inte höll.

Right smack i Hollywood, omgivet av souvenirbutiker, turistbussar och knökfulla trottoarer, ligger det nyöppnade Museum of Broken Relationships. Här, i tysta och svala lokaler, kan man ta en paus från  värmen och folkkaoset ute på Hollywood Blvd och istället strosa runt bland de mest skiftande föremål som berättar om förhållanden som tog slut.

Ibland för att någon dog, men oftast för att någon inte längre ville, eller var en idiot, eller försvann spårlöst.

En samling nötta after-shaveflaskor tillhörde en man som dog i cancer; en sliten jeansjacka en man som omkom i en motorcykelolycka.

En grön kaffekopp är symbolen för ett långt och kaotiskt förhållande mellan koppens ägare och en kvinna som till sist bara reste sig upp och gick.

Men trots att det handlar om förhållanden som kraschade, så är det inte en alltför sorglig utställning  – här finns gott om humor, sarkasm och känslan av att ha gått vidare i livet.

En kvinna har skickat in bröstimplantaten som hennes före detta pojkvän, en självutnämnd “boob guy”, insisterade på att hon skulle operera in och som gav henne stora fysiska besvär. Hon opererade bort dem så småningom och stängde äntligen dörren till en man och ett förhållande som inte ville henne väl.

En man vars enda känslomässiga bidrag till ett förhållande var att rengöra kaffebryggaren, kan komma hit och läsa om hur hans före detta flickvän till sist insåg att det inte var hennes definition av ett bra förhållande.

En del texter är utförliga och beskriver hela förhållanden ända tills det bittra slutet. Andra är korta och koncisa: “I spent an entire summer making this birthday present and he left it in my car.”

Det nyöppnade museet i Los Angeles är det andra i sitt slag. Det första ligger i Zagreb, Kroatien, och är resultatet, förstås, av ett förhållande som tog slut. När konstnärerna Olinka Vištica och Dražen Grubišić bröt upp från varandra, började de fundera på vad folk gjorde av grejer som varit betydelsefulla i ett förhållande.

De bad vänner skicka in föremål tillsammans med texter som berättade något om deras betydelse och med den utställningen åkte man sedan på turné runtom i världen.

Så småningom fick utställningen ett permanent hem i Zagreb och nu öppnar alltså The Museum of Broken Relationships även i Los Angeles. Donationerna har strömmat in från hela världen och nu finns ett hundratal objekt utställda, tillsammans med en text som berättar vad varje föremål betyder för avsändaren.

Att museet skulle öppna just här passar utmärkt, skriver man på museets webbsida: “Det kommer att känna sig alldeles hemma i en stad vars historia är så formad av vilda drömmar och förkrossande nederlag.”

Och om du själv har en skokartong i garderoben fylld med grejer från ett sprucket förhållande så är det kanske dags att göra bokslut? Museet tar kontinuerligt emot anonyma donationer av föremål, tillsammans med en text, datum för förhållandet och en plats.

Allt (förutom sådant som kan uppfattas som stötande eller diskriminerande) tas emot och blir en del av museet. Den här första utställningen visas  i ungefär ett halvår, innan man byter ut dem mot nya objekt och berättelser.

— Jag tror att i och med att du skänker dina föremål till museet så kan du gå vidare, du klipper banden och det kan ge en känsla av katarsis, säger Alexis Hyde, Los Angeles-muséets föreståndare, till radiokanalen NPR.

Kanske det. Om inte annat bidrar du till en utställning som känns både privat och allmänmänsklig och som i all anspråkslöshet, och minst lika effektivt som den mest påkostade Hollywoodproduktion, berättar om allas våra bräckliga förhoppningar om kärlek och lycka. Ett tema som gjort för att utforskas vidare i Drömmarnas stad.

Text & foto: Ingegerd Landström

The Museum of Broken Relationships, 6751 Hollywood Boulevard, Los Angeles, CA 90028

Leave a Reply