Home / Aktuellt / Lucia, hantverk och glögg på SWEA LA:s julmarknad

Lucia, hantverk och glögg på SWEA LA:s julmarknad

 

I 38 år har SWEA arrangerat en svensk julbasar i Los Angeles. Den första söndagen i december var det dags igen och både svenskar och amerikaner sökte sig till Torrance Cultural Arts Center för att få i sig den vanliga dosen av glöggdoftande svensk julstämning.

Palmerna vajade och solen sken, men julstämningen låg ändå tät över Torrance Cultural Arts Center när SWEA Los Angeles slog upp portarna till årets julbasar. Basaren firar 38 år i år och precis som vanligt fick besökarna lyssna till luciasånger, dricka glögg, äta köttbullemackor och handla allt från träskor till godis och vikingatröjor.

En av höjdpunkterna, som ingen vill missa, är förstås luciaföreställningen. Marit Baldecchi har ansvarat för luciasången i många år och hon förstår varför just denna tradition har en särskild plats i utlandssvenskars hjärtan.

— Som utflyttad svensk upptäcker man för varje år som går hur det blir viktigare att hålla kvar den svenska folkmusiken och de vackra traditionerna. Vi har en väldigt rik musiktradition i Sverige, och för mej känns det mest just runt julen. Vi plockar fram våra allra käraste melodier, med vackra harmonier som ofta  dansar mellan dur och moll och som hintar om ett vemod som känns väldigt svenskt.

Marit, själv utbildad sångerska, flyttade till USA 1987 och deltog i SWEA:s luciatåg i många år innan hon så småningom tog över ansvaret. Nu sjunger hon ofta tillsammans med sina döttrar, Emma och storasyrran Hanna.

— Lucia är inledningen till jul för mig. I Sverige är mörkret som djupast och man tänder ljus och myser. Jag blir lycklig när jag får plocka fram SWEA:s vackra mässingskronan och klä den. Det finns nästan något magiskt över det.

— Den största stressen varje år är att hitta deltagare till luciatåget. Det är först och främst utbytesstudenter och au pairer som brukar vara med och  jag har tur som har några duktiga “stammisar”. Ungefär hälften är nya varje år och jag får arrangera om musiken efter nivån av sångkunnighet. Lite trixigt, jättespännande och  mycket roligt att få lirka fram nya sångfåglar och sedan hitta musik som passar individuella röstlägen och styrkor.

Den årliga julbasaren är SWEA Los Angeles största fundraiser och många volontärer behövs för att arrangemanget ska gå ihop. Intäkterna från dagen går till organisationens verksamhet och framför allt till det filmstipendium på $7 500 som SWEA delar ut en gång om året till en ung, svensk filmskapare. Om stipendiet, och om årets stipendiat Sarah Gampel, kan man läsa mer på SWEA:s hemsida.

Här kan du läsa en intervju med Agneta Nilsson, SWEA:s grundare. 

Text & foto: Ingegerd Landström

Leave a Reply