Home / Kultur / Litteratur / Tips till en bokmal i Los Angeles

Tips till en bokmal i Los Angeles

Hela världens filmstad har mycket att erbjuda även den som gillar böcker mer än film. Här kommer några förslag till dig som vill börja utforska det litterära Los Angeles. 

1. The Last Bookstore, 453 S. Spring Street, Los Angeles, CA 90013

TLB_overview

Foto: Ingegerd Landström

Om du bara ska besöka en enda bokhandel i Los Angeles, så måste det bli The Last Bookstore, ett 1,000 kvadratmeter stort bokpalats beläget i hörnet av 5th och Spring Street i Downtown L.A.

I en ståtlig banklokal från tidigt 1900-tal, utrustad med massiva marmorpelare och en imponerande takhöjd, samsas 250 000 nya (en del) och begagnade (mest) böcker med tidskrifter, en ansenlig samling LP-skivor, flera konstateljéer och en garnaffär.

Det är ett kulturhus lika mycket som en bokhandel – här hålls föreläsningar, boklanseringar, filmvisningar och teaterföreställningar, och på ”Open Mic” kvällarna kan vem som helst greppa mikrofonen och uttrycka sitt hjärtas mening. Lokala artister har fått utrymme att skapa ett lekfullt boklandskap, fullt av kreativa designlösningar och finurliga detaljer att upptäcka, och vill man hitta litteratur om Los Angeles och Kalifornien utöver de vanliga turistguiderna är det här ett utmärkt ställe att leta på.

Andra boklådor värda ett besök är Book Soup i Hollywood, Vroman’s Bookstore i Pasadena (SoCal:s äldsta oberoende bokhandel) och Skylight Books i Silver Lake. Kolla deras respektive eventkalendrar för författarbesök och andra evenemang. För barn finns fina Children’s Book World, och Illiad Bookshop i North Hollywood är en guldgruva till antikvariat att dyka in i ett par timmar. 


2. Esotouric – guidade turer i litteraturens fotspår 

Chandler_raymondDe guidade bussturerna med Esotouric består inte av den vanliga svängen längs palmkantade shoppinggator och förbi filmstjärnornas ståtliga villor (väl dolda bakom staket och höga häckar). Nej, Esotouric “litterära guideturer” tar dig med under den glassiga ytan till ett lite ruffigare Los Angeles, till Raymond Chandlers, John Fantes och Charles Bukowskis vattenhål och skrivarlyor.

Turen med Charles Bukowski utlovar till exempel fokus på Bukowskis tre passioner: “Skrivande, sex och Los Angeles”. På temat “Film Noir” utforskas James M. Cains “kaliforniska mardröm” och en fyra timmars rundtur i Downtown tar oss med till den miljö där Raymond Chandlers antihjälte Philip Marlowe tillbringade sin vardag.

Kolla även in Esotourics andra arrangemang – både True Crime Tours och California Culture Tours har anknytning till böcker och berättelser om Los Angeles.

 

3. L.A. Times Festival of Books, 9-10 april, USC Campus

Foto: Marie Astrid Gonzalez

Foto: Marie Astrid Gonzalez

Om du har turen att befinna dig i Los Angeles i april, så är USA:s största bokfestival, Los Angeles Times Festival of Books, en given destination. Minst en dag, helst två, behöver du ha på dig för att hinna utforska University of Southern Californias campus, som för en helg är knökfullt med allt du någonsin kan önska dig i bokväg.

Strosa runt bland boklådorna, stanna till och lyssna till poesiuppläsningar, musik och föredrag vid någon av de många utescenerna. Se till att skaffa dig biljetter till några av alla de intervjuer, seminarier och panelsamtal med författare, forskare och journalister som pågår hela helgen – tonvis med spännande samtal om litteratur, politik, samhälle och skrivande. Det mesta blir utsålt, men köper du ett dags- eller helgpass får du möjlighet att boka biljetter ($1 per styck) innan de släpps till allmänheten.

 

4. Spoken Word

Den exakta svenska översättningen får vara osagt, men det handlar om att framföra egenhändigt skrivna texter inför en publik och hör alltså definitivt hemma på en lista om litteraturen och Los Angeles. Spoken word event arrangeras här och var i stan, ofta i liten skala, på mindre klubbar och teatrar. Bara att söka sig fram på nätet för kommande tider och platser.

För den som blir överväldigad av alla alternativ är Wendy Hammers Tasty Words ett säkert kort. Litet och familjärt, alltid bra berättelser och man håller oftast till i Santa Monica, till exempel på Moss Theater eller Santa Monica Playhouse.

Bonus: För den som vill utforska det litterära Los Angeles på egen hand är Los Angeles Times “Literary L.A.” en pedagogisk och bra början. En karta över lokala boklådor, platser med litterär anknytning att besöka och utdrag ur mer och mindre kända L.A-baserade författare.

Leave a Reply