Home / Ekonomi / Företag / Digital nomad med världen som arbetsplats

Digital nomad med världen som arbetsplats

Ett skrivbord, en dator och gärna en pool i bakgrunden - en vanlig dag på jobbet för Anna Åberg.

Ett skrivbord, en dator och gärna en pool i bakgrunden – en vanlig dag på jobbet för Anna Åberg.

Hon sålde företagen, vinkade farväl till den norrländska vintern och gav sig ut i världen. Nu lever Anna Åberg som digital nomad, för tillfället på besök i Los Angeles.

När vi träffas över en lunch i Santa Monica har Anna Åberg från Umeå vistats i södra Kalifornien i drygt en månad. Hon kom hit från Malta och snart reser hon vidare till Spanien, där hon ska tillbringa ett par månader tillsammans med goda vänner. I oktober stannar hon till i Umeå innan det bär av till Malta igen, därefter Costa Rica, Las Vegas, Los Angeles och Filippinerna – hon har en resekalender värdig en koncernchef för ett medelstort internationellt bolag.

Men Anna Åberg har ingen hög chefsposition och inget stort företag i ryggen. Hon har heller ingen fast arbetsplats, inga veckovisa personalmöten att närvara vid och inte längre någon norrländsk vinter att huka sig igenom. Anna Åberg är affärsrådgivare och webbutbildare, driver sin verksamhet över internet och det är lusten, inte arbetet och plikterna, som får lov att styra hennes resor över världen.

De kallar sig digitala nomader, den växande grupp människor som sköter sina jobb – ofta det egna företaget – via nätet och på så vis gjort sig platsoberoende. De har jobbtitlar som författare, coacher, konsulter, webbstrateger och livsdesigners och deras verksamheter går lika bra att driva från en strand vid Indiska oceanen, som från en snöig by på en alptopp någonstans. Eller varför inte från ett café i Santa Monica, med solen och Stilla Havet i ryggen. Allt som behövs är en hyfsad internetuppkoppling och så förstås viljan – och modet – att avsäga sig en trygg och ordnad tillvaro, till förmån för ett mer äventyrligt och osäkert, men också friare, liv.

För Anna Åberg är ett liv på resande fot inte något nytt. Redan som driftig 23-åring drev hon och hennes dåvarande man en importfirma ihop och inköpsresorna gick kors och tvärs över världen. Asien, Europa, Australien – firman finansierade deras nomadliv och de stortrivdes med tillvaron.

När barnen kom ville de ha fastare mark under fötterna, avvecklade importfirman och slog sig ner i Umeå. Anna utbildade sig till beteendevetare och IT-tekniker, hon startade flera företag, coachade företagare och levde ett vanligt familjeliv. De långa norrländska vintrarna uthärdade hon genom att minnas löftet hon gett sig själv: när barnen så småningom flyttade hemifrån skulle hon återvända till det liv på resande fot hon levt innan de kom.

För två år sedan var det så dags att göra allvar av drömmarna. Anna sålde av sina två företag och det mesta hon ägde, packade väskorna och reste till Malta (samma tidszon som Sverige, 300 soldagar om året). Planerna var vaga, hon tänkte att hon skulle stanna ett par månader och ”skriva en bok eller nånting” och hade bokat in ett möte med författarcoachen Ann Ljungberg redan dagen efter ankomsten.

Så mycket boksnack blev det dock inte när hon och Ann träffades, konstaterar Anna.

– Vi kom båda två fram till att jag ska inte skriva någon bok just nu, utan vi ska samarbeta. Jag är IT-tekniker och beteendevetare, en ovanlig kombination. Och Ann kan skriva copy och har jobbat många år på webben. Så vi såg att här har vi början till att vi kan utbilda tillsammans, över webben, i hur man bygger företag.

Mötet mellan Anna Åberg och Ann Ljungberg blev upptakten till ett affärssamarbete och till varumärket Digitala Affärsmodeller. Tillsammans med en tredje partner, webbdesignern Ann Klefbohm, hjälper de sina kunder att starta och utveckla affärsverksamheter på nätet. Det handlar bland annat om marknadsföring, försäljning, webbdesign och bildhantering och nästan all verksamhet sker via internet, framför allt skype, webinarsystem och utbildningsplattformar. Emellanåt håller de kurser ”på plats”, senast i Barcelona tidigare i vår, då ett gäng småföretagare under en veckas intensivkurs träffades för att lära sig mer om hur man skriver innehåll för webben.

Att ta det där steget, att göra allvar av drömmarna, har varit både enkelt och svårt, berättar Anna. När hon väl bestämt sig ville hon bara komma iväg, men riktigt så okomplicerat var det inte. Företag skulle säljas, kollegor övertygas om att samarbeten kunde fortsätta trots avstånden, vänner och anhöriga acceptera hennes val.

Att göra sig av med saker, både egna och sådant hon ärvt efter sin far, innebar svåra beslut att fatta och många tårar. Hon var också orolig över hur relationerna till hennes anhöriga skulle förändras genom hennes nya liv, men på den punkten har oron varit obefogad. Samtalen mellan henne och barnen har blivit betydligt fler sedan avstånden mellan dem ökat, de sker bara via skype istället för ansikte mot ansikte.

– Vi har alla blivit glatt överraskade, mitt resande har verkligen blivit en revitalisering av alla relationer. Det blir så viktigt att hålla kontakten. När man bor i samma stad blir det lätt slentrian, då bryr man sig inte lika mycket. Nu är vi måna om att prata med varandra.

– Och faktiskt, nu när jag åker hem [till Umeå, min anm.] ska jag bo hos mamma. Det hade aldrig hänt annars, och det är jag väldigt glad för.

Oron över hur hon skulle kunna försörja sig i längden har också kommit på skam. Företaget går bra och Anna har medvetet valt att hålla det i mindre skala för att slippa stressen och riskerna som kommer med en större affärsverksamhet.

Hon jobbar också kontinuerligt med att utveckla sin verksamhet. ”Jag gör det jag undervisar i”, konstaterar hon. Att ha en mentor och coach är självklart för Anna, hon kontaktar och träffar andra digitala entreprenörer runt om i världen, och resrutten bestäms delvis av de kurser och konferenser hon deltar i för att nätverka och lära sig mer om företagande på webben.

Det är betydligt fler unga män än kvinnor som reser runt som digitala nomader, konstaterar Anna Åberg. Men genom sitt företag ser hon också en tydlig trend där kvinnor i 35-årsåldern och uppåt i allt högre utsträckning börjat intressera sig för att göra affärer på nätet. De är inne på sin andra, eller tredje karriär och nu vill de ha större frihet och jobba med något de verkligen brinner för.

– När våra barn flyttar hemifrån blir det så tydligt för oss tjejer att nu börjar liv nummer två. Då vill vi göra det vi har drömt om och det är nu vi kan göra det, innan vi blir för gamla. Jag tror samma sak händer för män, men det tar sig andra uttryck. Yngre kvinnor eller en motorcykel, eller bil eller segelbåt.

Det är en brokig samling kvinnor och småföretagare som Anna och hennes två kollegor möter i deras affärsverksamhet, för det är mest kvinnor som anlitar deras tjänster. En del har trettio olika affärsidéer och försöker göra alla samtidigt, andras planer är mer diffusa. En del är redan befintliga företagare som vill digitalisera verksamheten, andra har aldrig drivit företag tidigare. Vissa vill liksom Anna Åberg resa ut i världen, andra vill förverkliga sina drömmar på hemmaplan.

Varför söker sig era kunder till er?

– De vet inte var de ska börja. De är överväldigade av den information som finns på webben, de kan inte riktigt sortera, vad är bra och vad är dåligt? Många har för många affärsidéer, en del har inga alls, men vill göra affärer på webben. Man behöver en struktur i den här djungeln av information.

Inte minst tekniken kan vara svår att ta till sig, berättar Anna. Hon, som är IT-tekniker, har ambitionen att översätta och lära ut teknikspråket till sina kunder, visa att det inte behöver vara så svårt. På ett respektfullt sätt, betonar hon. Ingen fråga är för dum, ingen ska känna sig klappad på huvudet.

I tillvaron som digital nomad lever Anna Åberg sannerligen som hon lär. Tidigare i förmiddags, innan vi sågs, höll hon ett webinarium (web+seminarium=webinarium) via skype tillsammans med Janne Paulsson, som arbetar med ett av de företag som hon sålde för två år sedan. Kursledarna Janne och Anna befann sig i Umeå respektive Los Angeles och de 45 kursdeltagarna fanns spridda runtom i hela Sverige. Senare under hösten kommer de allihop att träffas i Spanien för ett par veckors intensivkurs. Digitalt företagande när det fungerar som bäst.

”Det är så häftigt”, konstaterar Anna när hon berättar om morgonens möte via webben. För henne är viljan att göra gott en stark drivkraft i allt det hon företar sig; att arbeta enbart för att tjäna pengar ser hon ingen mening i. Resorna, möten med människor över hela världen och det ständigt pågående utbytet av idéer och visioner över alla gränser ser hon som ett fredsarbete, som driver henne både privat och yrkesmässigt.

– Det är så mäktigt så jag får chills över hela kroppen. Det här sker över alla gränser. Det sker ett utbyte, vi pratar med företagare, vi försöker göra gott för den här planeten. […] Jag vill att många ska nå ut med sina goda budskap, jag är helt övertygad om att det lyfter människor till nästa medvetandenivå. Jag ser ju det hända hela tiden.

Två år har gått sedan Anna lämnade vardagen i Umeå för Malta och sedan världen och hon har bara gott att säga om sin nya tillvaro. ”Jag lever det liv jag vill leva”, konstaterar hon.

Det är inte alltid ett så spännande liv; vardagen existerar även på de mest exotiska och avlägsna platser. Men det är i vardagen, eller snarare i mötet med många olika vardagsliv, som Anna trivs bäst och känner att hon utvecklas.

– Jag tror jag lär mig att se saker och ting ur många olika perspektiv. Jag får självförtroende och självkänsla, jag måste hela tiden lära mig nytt. Och det gör mig öppen, jag får förståelse för att vi är på olika sätt, att man kan lösa problem på olika sätt.

Snart lämnar Anna Åberg Los Angeles-området för den här gången. Hon trivs här och återkommer ofta, men nu känner hon sig färdig. Listan över allt det hon ville se och uppleva är nästan avverkad och som den nomad hon är börjar rastlösheten göra sig påmind. Dags att resa vidare alltså och nästa anhalt blir Barcelona, där hon ska tillbringa några veckor tillsammans med familj och kära vänner.

Innan hon åker ska hon gå på hårdrockscafé och jag påpekar försynt att hon inte verkar rädd för att göra saker där hon kanske inte riktigt passar in. Hon skrattar och säger att hon älskar hårdrock.

– Jag har inga lädergrejer. Men jag kan headbanga, jag har en tatuering. Äh, de får ta mig som jag är helt enkelt.

Text och foto: Ingegerd Landström

Anna Åbergs råd till dig som funderar på att leva som digital nomad:

  • Ta ut riktningen – bestäm dig för hur du vill att din framtid ska se ut. Bygg upp en extremt konkret målbild. Med en tydlig riktning kan du fokusera och se möjligheterna som leder dig dit du vill komma.
  • Rensa! Det är dyrt att magasinera allt för mycket, rensa istället bort allt det som du inte behöver.
  • Hitta ett sätt att försörja dig medan du reser. För Anna är en webbaserad verksamhet den ultimata lösningen. Då gäller det att hitta en affärsidé och sedan börja bygga upp ett företag.
  • Pusha dig själv! Vänta inte med att ta steget tills du har en fullfjädrad, helt färdig, verksamhet. Om du verkligen vill leva ett resande liv, kasta dig ut i en något osäker tillvaro, då måste du bli klar. ”Analyze is paralyze!”

One comment

  1. Fantastiskt bra skriven presentation av en strålande ny rollmodell för den nya livsstil som Anna Åberg står för. Jag vill komma på mötet i januari och lära mig hur man handskas med sitt företag digitalt. Dessutom vill jag bli inspirerad av Anna Åbergs ideal, att göra gott för andra samtidigt som vi själva lever på i våra liv!
    Tack igen för en välskriven presentation och jag hoppas på ett möte i januari 2014. Gott nytt!!!
    Inga Liden

Leave a Reply