Home / Kultur / Musik / En bussresa där musiken får bestämma färdvägen

En bussresa där musiken får bestämma färdvägen

Börje Hallberg, Susanne Roos Christensen och Janne Lucas Persson är nöjda med årets rock 'n' roll-resa.

Börje Hallberg, Susanne Roos Christensen och Janne Lucas Persson är nöjda med årets “kompismusikresa.” Planeringen för nästa har redan börjat.

Mycket rock’n’roll blir det när svenska Cadillac Band tar med sig sin publik på amerikansk road trip.  

Det är dagen för hemresan när SWECal Magazine träffar bandmedlemmarna Janne Lucas Persson och Börje Hallberg  i en varm hotellfoajé i Carson, strax utanför Los Angeles. Några i gänget ska ut och shoppa, andra är på väg till Universal Studios, men de flesta passar på att njuta av en sista solig dag på stranden. 

Reseledare Susanne Roos Christensen sitter vid datorn och kontrollerar listan med morgondagens alla avgångar tillbaka till Sverige från Los Angeles Internationella flygplats. Det är en hel del att hålla reda på, 75 personer fördelade på nio olika flyg, men numera går mycket på rutin. De har gjort det här förr.

I tre veckor har Cadillac Band rest runt i USA tillsammans med ett 70-tal musikälskande medresenärer. De började I Chicago, körde vidare till Minneapolis för att så småningom vända söderut mot Tennessee, Texas, Nevada och så ett sista stopp I Los Angeles på den amerikanska västkusten.

Många spelningar har det blivit under resans gång, i många olika sammanhang, på egen hand och tillsammans med gästartister.  De har stannat till på Svensk-Amerikanska institutet i Minneapolis och spelat gospel i en kyrka i Memphis. De har lirat på Rockabilly Hall-of-Fame i Jackson, Tennessee  (där Cadillac Band blev medlemmar 2009 och två år senare valdes till Rockabilly Band of the Year) och kört karaoke på ett hotell i Albuquerque, bland mycket annat. I lördags gjorde de en sista show, på ett välgörenhetsevenemang på en ranch i Shadow Hills utanför Los Angeles.

För Janne Lucas Persson var spelningen i Chattanoga en av höjdpunkterna på den här resan.

— Vi var I Chattanoga och jag fick min dröm uppfylld. Jag har ju spelat in Chattanoga Choo Choo för länge sen och nu fick jag spela den på järnvägsstationen där, det var häftigt. Det trodde jag inte jag skulle få göra, men det var ju Ulf som fixade det.

UlfNilsson

Ulf Nilsson trivs utmärkt på Café 50’s i Santa Monica.

Ulf, det är alltså Ulf Nilsson, bandets trummis och den som har fixar mycket av allt det praktiska kring resorna: Planering, marknadsföring, kontakter med spelställen, reselederiet.

Den här gången har han varit tvungen att resa hem tidigare än de andra, men när SWECal träffade honom under deras förra besök I Los Angeles, för ett par år sedan, berättar han hur det hela började. 

— När vi är ute och spelar i folkparker och bygdegårdar så möter vi många människor som är allt från 50 till drygt 70 år, en del av dem har aldrig varit utanför Sverige. De älskar den här musiken och deras dröm har alltid varit att komma till Amerika.

Idén föddes att arrangera en slags kombination av turné och turistresa, bestående av Cadillac Band och deras publik. Marknadsföringen sker mestadels vid bandets spelningar i bygdegårdar och folkparker och den gemensamma kärleken till 50-, 60- och 70-talsmusiken får diktera resplanen. Intresset är stort, hittills har man avverkat ett tiotal av det som Ulf kallar för “kompismusikresor” och de är alltid fullbokade. 

 

"TCB" står för "The Cadillac Band", men också förstås för "Taking Care of Business", mottot som är så starkt förknippat med Elvis Presley och namnet på hans band under senare år.

“TCB” står för “The Cadillac Band”, men också förstås för “Taking Care of Business”, mottot som är så starkt förknippat med Elvis Presley och namnet på hans band under senare år.

Cadillac Band är ett av Sveriges mest rutinerade musikergäng, med flera av Sveriges mest folkkära artister som medlemmar. Det började som en ganska lös konstellation av musiker, med Ulf Nilsson och Börje Hallberg som några av stommarna i bandet.

Sitt formella namn fick  bandet 2004, då D.J. Fontana (Elvis Presleys gamla trummis och god vän till Ulf Nilsson) föreslog att de skulle heta Cadillac Band. För att Elvis (och Fontana) gillade Cadillac-bilar och för att de alltid brukar spela den låten. 

Idag är består bandet av Ulf Nilsson, Börje Hallberg, Janne Lucas Persson, Little Gerhard, Mikael Bergren, Raymond Björling och Anders EhrenstråleFram till sin bortgång förra året var Tommy Blom (känd som sångare i popgruppen Tages) bandets frontfigur och scenmästare under många år.

Många gästartister kommer och går och de har också fått med sig den nya generationen – just nu är det sångerskan Rebecka Karlsson som drar ned medelåldern rejält i det annars lätt grånade bandet. 

The Cadillac Band har medverkat i otaliga musikaliska sammanhang genom åren. Man har kompat svenska artister, medverkat I tv-program, och spelat tillsammans med många duktiga musiker, både svenska och amerikanska. Billy Burnette, Carl Mann, Stan Perkins (Carl Perkins son), Stella Parton (Dolly Partons syster) och James Burton, bara för att nämna några. De samarbetade nära med BB Cunningham (Jerry Lee Lewis basist, som sköts till döds 2012), och spelade bland annat in flera låtar i hans studio i Memphis. 

Mycket Elvis blir det när Cadillac Band lirar, men också Carl Perkins, Roy Orbison, Johnny Cash och många andra. De har börjat spela en del 80-talsrock, bland annat the Eagles, och så drar man förstås bandmedlemmarnas gamla hits: Växeln hallå, Den sista mohikanen, och alltid en Tages-låt, för att hedra en saknad vän och musikkollega. 

— Blues och rock ‘n’ roll är ju urmusiken, allt annat bygger på den, konstaterar Janne Lucas, när jag frågar vad det är med den här musiken som gör att den fortfarande spelas och drar folk. “Den kommer aldrig att försvinna.” 

Att döma av turnéschemat för Cadillac Band så har han rätt. Bandet gör uppemot 100 spelningar om året och när de kommer tillbaka till Sverige väntar en hektisk höst, med ett 40-tal inbokade konserter fram till jul.

Därefter blir det vårshower, utsåld svensk sommarturné och i juli är det dags för nästa långresa, till USA och Kanada den här gången. Den har fått namnet The Adios Tour 2016 och det ska bli den sista, sägs det.

Planeringen är i full gång, mer information  – och en tre timmars konsert med klassisk rock-n -roll, en och annan bra historia och ohämmad spelglädje – kan du med stor sannolikhet få på en bygdegård nära dig.

Text & foto: Ingegerd Landström

2 comments

  1. Wow! And wow for Jan, he need this!
    Hugs Ingrid and Kjell-Åke

  2. Hej jag heter Annica och bor i Båstad. Ni har spelat på Moonshadow Ranch i Los Angeles hos Eva Lund.
    Eva är min kusin som jag besöker ett par gånger per år. Jag vill så gärna höra och se er live. Finns det något spelschema. Vill gärna få ert nyhetsbrev. Hälsningar från en 60 plussare som älskar rock!

Leave a Reply