Home / Ekonomi / Företag / “Jag vill visa upp Los Angeles ur ett annat perspektiv”
  • Vattenpaus med ett gäng svenska entreprenörer.

  • Maria och Katrin Sandberg, som tillsammans arrangerade entreprenörsresan till Malibu.

  • Maria då hon trivs som bäst: med vattenflaskan i handen längs med folktomma vandringsstigar i bergen.

“Jag vill visa upp Los Angeles ur ett annat perspektiv”

Hon lämnade den välordnade vardagen i Stockholm för ett nytt liv i södra Kalifornien. Nu arrangerar Maria Söderholm resor till Los Angeles med fokus på hälsa, välmående och Kaliforniens storslagna natur.

Det är en tidig förmiddag i oktober och uppe på Eagle Rock, en örnlik klippformation i Topanga State Park, står ett gäng svenska entreprenörer och pustar ut efter en rejäl vandring i uppförsbacke och gassande morgonsol.

Vi dricker vatten och beundrar den magnifika utsikten över Santa Monica-bergen, därefter slår vi oss ner på stenarna för att lyssna på Anna Linda Hultström, som håller en miniföreläsning om flow, kreativitet och balans i livet .

En rask promenad tillbaka till parkeringsplatsen och en halvtimmes bilfärd senare sitter vi på takterassen till restaurangen Malibu Farm vid Stilla Oceanens strand och dricker vattenmelonjuice. Innan maten anländer får vi lyssna till ägaren Helene Hendersons berättelse om hur hennes gårdsmiddagar utvecklades till en av de mest populära restaurangerna i Malibu.

Maten smakar ljuvligt och följs av ett par timmars strandhäng, innan det är dags att återvända till huset och en kväll tillsammans med författaren Rebecca Walker.

Så kan mötet med Los Angeles se ut, om reseproducent Maria Söderholm får stå för planeringen. Inga Hollywoodstjärnor eller knökfulla nöjesparker, inget storstadsbrus – Marias företag LifeJourney arrangerar resor till södra Kalifornien där naturen och lokala smultronställen bortanför allfartsvägarna står för underhållningen. Gärna i kombination med hälsa, välmående och personlig utveckling.

Just den här entreprenörsresan har Maria arrangerat tillsammans med Katrin Sandberg, som driver Sunny Relations i Stockholm. I en veckas tid har tio svenska företagare, alla kvinnor, jobbat med att utveckla sig själva och sina företag med hjälp av Katrins storycoaching. Samtidigt har de cyklat, hikat och yogat sig fram genom södra Kalifornien under Marias ledning.

De har besökt Joshua Tree State Park, tränat tillsammans med Tanja Djelevic, lyssnat på inspirerande föreläsningar, cyklat längs stranden och testat yoga nidra med Diane Zagoria. Boendet, ett privat hus uppe bland bergen i Topanga Canyon, har Maria valt med stor omsorg för att det ska passa just den här gruppen.

Storstaden Los Angeles känns mycket långt borta, precis som Maria vill ha det.

Det har gått drygt sju år sedan Maria Söderholm lämnade ett bekvämt liv i Stockholm för en ny tillvaro i södra Kalifornien. Hon bestämde sig under en semesterresa i Los Angeles i juli 2007, ett snabbt beslut men samtidigt ett som hon känner har fått mogna fram ända sedan det allra första besöket i Kalifornien 15 år tidigare.

— Jag kände samma dragning till Kalifornien då som jag gjorde när jag var 20. Mycket hade hänt sedan dess förstås. Jag hade fem års universitetsstudier bakom mig, hade varit sambo länge, köpt lägenhet, allt det där som man gör.

— Tiden var rätt då när jag kom hit på semester igen. Jag var fri, jag hade min tjusiga lägenhet på Södermalm och två jättebra jobb. Och jag kände att det var dags för ett nytt äventyr och en ny utmaning.

Du tänkte inte, ”Vad skönt, vad bra jag har det, nu kan jag bara köra på?”

— Nej tvärtom, jag tänkte att jag måste ha en ny utmaning och kände mig starkare än någonsin. Allt var så himla bra och jag kände att nu måste jag vidare, hur kan jag utvecklas från det här?

Tillbaka i Sverige googlade hon på “svensk familj i Los Angeles” och hittade precis det, en nyinflyttad svensk familj som behövde en lärare till deras barn. Ett par månader senare hade hon sagt upp sig från sina två jobb, sålt lägenheten och bokat en enkelbiljett till sin nya hemstad.

I Sverige arbetade Maria Söderholm dels som lärare, dels som produktionsassistent på TV4:s nyhetsredaktion. Hon stortrivdes med båda jobben och hade inga tankar alls på att starta ett eget företag.

Nu, efter sju år i Los Angeles, har hon tre egna företag och älskar livet som entreprenör, med allt vad det innebär av vilja, hårt arbete, osäkerhet men också den där sprudlande känslan av spänning.

— Det är häftigt med Los Angeles, allt det som sätts i rullning när man kommer hit. Jag har alltid varit kreativ och tyckt om att skapa saker för att känna att jag utvecklas. Men tankarna som kom upp här var nånting helt nytt. Att gå från tryggheten i att lönen kommer in den 25:e till att inte veta hur nästa vecka kommer att se ut, det har varit en enorm resa.

Den resan gick inte över en natt och Maria skrattar när hon tänker på allt hon upplevt de här åren och alla jobb hon tagit för att hålla huvudet ovanför vattenytan.

— Det lärde jag mig från början att min cv, även om den var perfekt, inte håller särskilt bra här. Det är kontakter, personliga kontakter i rätt ögonblick som man ska stöta på för att komma vidare.

Funderingarna på att starta eget kom efter ett par år i Los Angeles, när Maria på allvar började utforska Kaliforniens storslagna natur. Hennes resande har alltid tagit henne bortom de stora turiststråken och nu, under bilturer och vandringar uppe i bergen och i samtal med lokalbefolkningen på små orter hon passerade, började en affärsplan ta form.

— De som kommer hit på besök, vad är det de vill se och göra? Generellt så är det allt det vanliga, Universal Studios, Hollywood Boulevard och allt det där. Och jag märkte att de blev nästan besvikna ibland, inte på vädret, men på att, ”Är det här Los Angeles?” Jag kände också att jag blev ifrågasatt ibland, folk som undrade varför jag hade valt att bo här? Så jag tänkte att jag ska försöka skapa något där jag kan visa upp Los Angeles ur ett helt annat perspektiv. Och på den vägen är det, allting började en vanlig dag uppe i bergen.

Idén som börjat växa fram blev så småningom företaget LifeJourney, där Maria sätter ihop resor på egen hand eller, som med Katrin Sandberg, tillsammans med andra entreprenörer. Hon utgår alltid från naturen och vill gärna inspirera andra att våga följa sitt hjärta och göra sin egen ”life journey”, den som hon befinner sig mitt uppe i just nu.

Vad är det du vill förmedla på dina resor, vad är en bra resa för dig?

— Jag vill inspirera! Jag vill att mina kunder ska känna att resan gav dem något mer än en tillfällig upplevelse, något som de tar med sig och utvecklar hemma. Naturen är förstås en viktig del i mina resor, för i kontakten med naturen får du kontakt med dig själv. Fysisk aktivitet ingår alltid och maten är viktig, jag vill visa de fantastiska kaliforniska råvarorna vi har här. Mötet med det lokala är också viktigt. Det kan vara allt från att jag hyr cyklar från min ”local guy” i Marina del Rey, till att jag låter mina vänner tillaga en typisk amerikansk Thanksgivingmiddag till gruppen, eller att jag tar med gruppen hem till mina vänner för att få en inblick i deras liv här.

Utöver LifeJourney samarbetar Maria också med svenska researrangörer. Då fungerar hon som reseledare i redan färdiga resepaket och står alltså inte för själva produktionen. Det tredje företaget, 2ndKey, erbjuder hus- och lägenhetsförmedling i Los Angeles-området och drivs av Maria tillsammans med Liselott Pettersson och David Amaral.

Samarbetet med likasinnade är något som Maria gillar skarpt. Hon inspireras av andra entreprenörer och tycker om att jobba med andra som har samma tänk som hon. I produktionen av sina resor försöker hon alltid ge jobb och uppmärksamhet till andra lokala företag.

På den här resan står Emily Glarner Chan för maten, personliga tränaren Tanja Djelevic kör ett träningspass och ett antal lokala, svenska entreprenörer har bjudits in på middag för att berätta om deras respektive erfarenheter från att driva företag här i Los Angeles.

Åren i Los Angeles och utvecklingen mot ett entreprenörstänk har gett Maria en förmåga att ta för sig, att bli lite morskare och våga pröva.

— Det är något med mentaliteten här i Los Angeles. Jag har alltid varit rätt så psykiskt stark, men så som jag har utvecklats här… Allt är verkligen möjligt om man bara fortsätter att behålla sig själv, stå stadigt och inte känna rädsla. För vad är det värsta som kan hända? Det är ju bara att man får ett nej.

Det var så Maria Söderholm tänkte när hon kontaktade Malin Berghagen för ett par år sedan och frågade om Malin ville arrangera en yogaresa till Los Angeles tillsammans med henne. En epost på vinst och förlust besvarades med ett snabbt ”ja”, och ett år och en planeringsresa senare tog hon emot Malin, Malins syster Kristin Kaspersen och ett gäng yogaälskare för en intensiv vecka med fokus på yoga, hälsa och, förstås, södra Kaliforniens natur.

Idag vill Maria inspirera andra kvinnor till att våga ta det där steget ut i det okända som hon själv gjorde för sju år sedan.

— I min ålder, när man har en utbildning och en lång arbetslivserfarenhet, kommer man ibland till en punkt där man inser att man vill göra något helt annat. Men man vågar inte, för det innebär ju att gå från trygghet till otrygghet, från att veta när man har semester till att jobba jämt. Jag vill visa att det faktiskt är värt det, att man får så otroligt mycket tillbaka.

Mycket har hänt sedan Maria lämnade Sverige för sju år sedan. Folk frågar ibland om hon har förändrats, berättar Maria, men nej, det tycker hon inte.

— Jag har inte förändrats, jag är fortfarande Maria. Men jag har utvecklats. Det är utveckling för mig att jag försöker ta vara på det som händer just nu. Jag vet knappt vad som händer om 20 minuter, så lite planerar jag idag. I Stockholm planerade man att ta en kaffe om tre veckor. Det är ju inte klokt.

”Kommer du att stanna kvar där”, är en annan fråga hon får ibland. En fråga som hon inte riktigt kan förstå och inte heller svara på. Just nu är det här rätt, konstaterar hon, men det är absolut inte ändstationen.

— Jag tänker att jag kanske skulle gilla att bo på ett mindre ställe så småningom. Att bo uppe i bergen vore spännande. Eller ett tropiskt klimat, det vore ju ett helt annat liv, vad spännande det vore. Jag ser det som att dörrar och fönster står på vid gavel och när jag känner att jag vill lämna det här så gör jag det. Det är en väldigt trygg känsla.

Tryggheten är också familjen i Sverige, syster Karolina i Stockholm och bror Magnus, syskonbarnen Hugo och Ada och föräldrarna Gun och Bosse i Kalix. Varje sommar åker Maria hem till Kalix och familjens stuga på den lilla ön Seskarö i Norrbotten och varje gång blir avskedet jobbigare.

— Jag är så familjig av mig. Numera börjar jag gråta en vecka innan jag åker. Det är så känsligt, vi skrattar ju mellan tårarna, men det blir bara värre och värre. Ändå väljer jag att bo så långt ifrån dem. Men jag tror också att det är stödet och tryggheten från min familj som gör att jag klarar av att bo så långt hemifrån.

— Mitt hjärta är ju där. Men jag tycker om att leva ett liv som är mer spontant och öppet. Det finns så mycket mer att utforska i världen.

Text och foto: Ingegerd Landström

Maria_300Alternativ karriär: Journalist
Värsta jobb jag haft: Ett kontorsjobb här i LA, där jag åtta timmar om dagen stirrade in i en datorskärm på siffror för att jämföra hotellpriser, hade panik!!
Har jag alltid med mig på hike: Vattenflaska!
Skrattar åt: Solen, vilket innebär i princip varje dag här i SoCal.
Klarar jag mig inte utan: Måste säga vattenflaskan igen, viktigare än min Iphone!

 

Leave a Reply