Home / Arkivet / Ett svenskt Hus i Los Angeles

Ett svenskt Hus i Los Angeles

Skandinaver med hemlängtan kan med fördel bege sig till 1316 1/2 Abbot Kinney Blvd i Venice. I den nyöppnade butiken Huset kan man hitta både gamla klassiker och och det allra nyaste inom skandinavisk design.

Det går inte att ta miste på inriktningen – den skandinaviska atmosfären går igen i allt det som är livsstilsbutiken Huset.

Till att börja med: läget. Abbot Kinney Blvd är en butiksgata, en sån som man kan strosa längs med i Stockholm, Köpenhamn eller Oslo, men som inte är alldeles enkel att hitta bland södra Kaliforniens luftkonditionerade shoppingcentrum.

Sedan: exteriören. Fasaden är i trä, designad i samarbete med arkitekt- och designduon Nyström Persia i Stockholm. I skyltfönstret samsas varorna med skandinavisk naturromantik – ekorrar och hjortar och några ståtliga vita björkstammar. Tidigare i höstas stod där en varg, han kallades för Gustav.

Till sist, naturligtvis: själva butiken. Som utlandsboende svensk är det svårt att inte dra en liten suck av lycka när man kliver in genom dörren till Huset. Färgerna, mönstren, formerna – allting ser så välbekant ut, även för den vars designkunskaper inte är något att skryta med. Ur högtalarna strömmar skandinavisk musik och alla de sex anställda pratar svenska.

Vem är svensken bakom allt detta? undrar man nyfiket, men då undrar man fel. Entreprenören och designälskaren som står för något av det mest genuint skandinaviska inom Los Angeles designvärld just nu är amerikanska, heter Holly Hallberg och hon har byggt upp sitt företag med stor omsorg och mycket hjärta.

– Givet de begränsningar som Los Angeles utgör så försöker jag vara så trogen och så nära det skandinaviska som jag bara kan.

– Jag älskar när nya kunder kommer in i butiken och ser ut precis så som jag gjorde när jag kom till Sverige för första gången. ”Vad är det här? Vad snyggt!”

Den första affärsplanen för Huset gjorde Holly Hallberg upp redan för tolv år sedan. Då hade hon börjat vistas regelbundet i Sverige tillsammans med svenske maken Per Hallberg och förälskat sig i kulturen, naturen, människorna och, inte minst, svensk design. Som den marknadsförare hon är började funderingarna ta fart på hur hon skulle kunna föra ut allt detta vackra i världen.

Tidpunkten var dock inte riktigt den rätta; tanken på att byta ett välbetalt marknadsföringsjobb inom filmbranschen mot en tillvaro som egenföretagare i designbranchen kändes alltför osäker och planerna blev kvar på papperet.

Men så, för åtta år sedan, kom Holly och Pers dotter Svea till världen. Holly ville först stanna hemma några år, sedan skaffa sig rimligare arbetstider och hon ville inte tillbaka till sin tidigare karriär. Den gamla affärsplanen dammades av och den här gången skulle planerna komma att förverkligas.

Det började lite försiktigt med en internetförsäljning och kunderna strömmade snabbt till.

– jag tänkte att det är bäst att börja i liten skala och se vart det för mig. Och efter att ha funnits på nätet i fem år så kändes det rätt att öppna butik nu. Vi fick många förfrågningar om när vi skulle öppna en “riktig” butik. Kunder i Australien som ringde och sa att de var på väg till Los Angeles och ville komma in till butiken, var ligger den? Och jag var tvungen att säga, ‘well….ingenstans.’

Nu ligger Huset där, på Abbot Kinney Blvd, och Holly Hallberg är mycket klar över vad hon vill erbjuda sina kunder.

– Vi har en del klassiska designers, som Gustavsberg, Marianne Westman och Stig Lindberg. Men vi vill framför allt kunna erbjuda produkter från nya, spännande designers, de som inredningstidningarna skriver om idag.

– Jag vill att man ska kunna hitta saker hos oss som man inte hittar någon annanstans. Vi går på de skandinaviska möbel- och modemässorna, vi letar upp nyutexaminerade designers från Konstfack och vi vill visa upp deras produkter här.

Funktionellt och vackert på samma gång – det är den kombinationen som Holly Hallberg finner så tilltalande inom skandinavisk design.

Hon tycker om att se hur vackra designpjäser används och vårdas ömt av sina ägare, istället för att ställas undan och tittas på i ett vitrinskåp.

Favoriter blir inte sällan designers som hon blivit god vän med och vars personligheter lyser igenom i deras arbete. Maria Dahlgren är en sådan person, Lisa Bengtsson likaså. Och hon erkänner villigt – trots butikens skandinaviska inriktning så är det svensk design och Sverige som ligger henne varmast om hjärtat. Det är dit hon åker flera gånger om året och det är där hon känner sig hemma. Hon kallar sig för “Scandifil” och av sin personal har hon blivit utnämnd till “hederssvensk.”

Nu när butiken står på plats väntar nya spännande projekt för Holly Hallberg och varumärket Huset. Ett samarbetsprojekt tillsammans med designern Fideli Sunqvist och designbutiken Designista i Stockholm ska resultera i en egen serie porslin fram emot nästa år. Förhoppningsvis blir det också ytterligare en butik, kanske i New York där de har många kunder. Eller varför inte i Australien – närmare 80 procent av Husets internationella internetförsäljning går dit.

Det där med att skaffa sig rimligare arbetstider genom att starta eget gick inte riktigt som planerat, framför allt inte nu när Huset gått från enbart internetförsäljning till Real Life.

– Butiken är ett helt annat slags monster nu än tidigare, säger Holly och skrattar.

Att hon brinner för det hon gör, för de designers hon samarbetar med och för de produkter hon säljer är enkelt att se. Om någon ska kunna sprida ny, skandinavisk design till USA och världen så är det Holly Hallberg, Scandifil och hederssvensk i själ och hjärta.

Text och foto: ingegerd Landström

Leave a Reply