Home / Aktuellt / Fotograf Linus Sandgren får årets Eliason Merit Award

Fotograf Linus Sandgren får årets Eliason Merit Award

Foto: Melinda Sue Gordon

SACC-LA delar ut årets Eliason Merit Award till svenska fotografen Linus Sandgren. Han tar emot priset vid en privat tillställning i Hollywood Hills den 11 november.

Svenska handelskammaren i Los Angeles meddelar att årets Eliason Merit Award tilldelas den svenska fotografen Linus Sandgren. Han får priset för “sin förmåga att höja Sveriges profil inom konsten och underhållningsindustrin och för sitt viktiga bidrag till stärkta relationer mellan Sverige och USA under sin framgångsrika karriär.”

Linus Sandgren har haft en mångsidig karriär sedan han tog examen från Filmskolan i Stockholm i början av 1990-talet. Musikvideos för bland annat Petter, Robyn och Dilba har kombinerats med internationella reklamfilmer och svenska film- och tv-serier. År 2006 vann han en Guldbagge för fotot i svenska långfilmen Storm, i regi av Björn Stein och Måns Mårlind. 

Foto: Jack Mealing

De senaste åren har Linus Sandgren arbetat mycket i USA, med filmer som The Promised Land (2102), i regi av Gus Van Sant och American Hustle (2013) och Joy (2015), i samarbete med regissören David O. Russell. Och så förstås Hollywoodmusikalen La-La-Land, för vilken Sandgren vann både en Oscar för bästa filmfotografi och Bafta:s pris för bästa foto tidigare i år.

Succén med La La Land har Linus Sandgren följt upp med ”Battle of the sexes,” som kommer ut på biograferna den 22 september och ”The nutcracker and the four realms,” i regi av Lasse Hallström (kommer ut 2018). Sandgren har också påbörjat ett nytt samarbete med ”La La Lands” 
regissör Damien Chazelle, filmen First Man, som handlar om astronauten Neil Armstrong och beräknas komma ut 2018.

Eliason-priset ges ut av Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Los Angeles. Det instiftades år 1988 på initiativ av Bengt S. Olin, som grundade SACC-LA samma år. Priset delas ut till minne av Sven A. Eliason och ges till en person som, likt Eliason, gjort stora insatser för att främja relationerna mellan Sverige och USA.

Tidigare mottagare av Eliason Merit Award inkluderar Anine Bing (2016), Tove Lo (2015), Joel Kinnaman (2014), Steve Angello (2013), Dolph Lundgren (2012) och Pia Sundhage (2009).

Linus Sandgren tar emot priset vid en privat tillställning i Hollywood Hills lördagen den 11 november.

Leave a Reply