Home / Aktuellt / Framgångsrika kvinnor inspirerar i nya karriärpodden DRIVET

Framgångsrika kvinnor inspirerar i nya karriärpodden DRIVET

Drivet_Josefin_Nina_press

Nina Lund och Josefin Eriksson. Pressfoto: Anna-Maria Zunino Noellert

Nya svenska podcasten DRIVET vill inspirera och utmana kvinnor att gå sina egna vägar. Premiäravsnitten släpps den 28 oktober och inkluderar intervjuer med bland andra komikern och skådespelaren Nour El-Refai och Karin Söderlind, VD för modehuset House of Dagmar.

Bakom DRIVET står de två Los Angeles-baserade vännerna och kollegorna Josefin Eriksson och Nina Lund. De arbetar båda på produktionsbolag, Josefin på ACNE Production och Nina på Viking Brothers, som hon driver tillsammans med Peter Stormare och Glenn Lund (bror till Nina).

Tanken på att göra något ihop fick de redan första gången de träffades och samtalet kom in på vikten av att hjälpas åt för att lyckas. De kom fram till att de ville göra något för andra kvinnor, något peppande, berättar Josefin Eriksson.

Resultatet av det där första snacket blev karriärpodden DRIVET, en intervjuserie med framgångsrika yrkeskvinnor som berättar om hur de burit sig åt för att förverkliga sina yrkesmässiga drömmar och ambitioner.

— Vi måste bli bättre på att peppa varandra i Sverige och ta del av varandras tips, råd och kontakter. Vi vill att lyssnaren efter varje avsnitt ska känna, “Kan dom så kan jag”, säger Josefin Eriksson.

— Genom att lyssna på andra kvinnor som vågat ta risker för att få göra något de brinner för, hoppas vi att de som lyssnar ska inspireras till att gå sin egen väg, vart den än leder, förklarar Nina Lund.

iTunes_cover_logga_beskuren

DRIVETs gäster är verksamma inom många olika branscher och inkluderar forskare, designers, musiker, politiker och många fler. De timslånga avsnitten avhandlar allt mellan utbildning och utbrändhet och intervjupersonerna bjuder frikostigt på sina respektive erfarenheter från såväl med- som motgångar.

Den seglivade myten om att framgångsrika kvinnor inte stöttar varandra, är det dags att begrava den för gott?

— Jag tror att de flesta kvinnor är bra på att dela med sig och stötta varandra men jag tror att vi kanske kan bli bättre på att be om råd ibland, säger Nina Lund. Som kvinna är man ofta rädd för att verka okunnig och ställa frågor och man är också rädd för att störa och vara i vägen.

Ni är själva mitt uppe i framgångsrika karriärer, vilka är era bästa råd till kvinnor som vill utvecklas och slå in på den där egna vägen?

— En av de viktigaste sakerna jag lärt mig är hur otroligt viktigt det är att omge sig med bra människor som uppmuntrar och utmanar dig. Jag vet inte hur många gånger jag hört nån försvara vidriga handlingar med att “branschen är sån”. Det är så dumt, för vi behöver inte acceptera såna saker. När man jobbar med bra personer mår man bättre och presterar bättre, tror Nina Lund.

Josefin Eriksson betonar betydelsen av att våga tro på sig själv och inte tänka så mycket på vad andra tycker och tänker.

— Om du redan vet vad “du vill bli”, var inte rädd för att säga det. Var tydlig med vad du vill. Det gör att det blir lättare för andra att hjälpa dig.

Att lära sig av mer erfarna personer och ta del av deras lärdomar, råd och misstag, är också något som Josefin Eriksson tycker är viktigt. Hennes mentor, låtskrivaren Jörgen Elofsson (som också är hennes gudfar), har alltid stöttat henne och inpräntat att med drömmar, en stark vilja och ett bestämt mål kan man lyckas med vad som helst.

De första gästerna i DRIVET inkluderar Karin Söderlind, VD för modehuset House of Dagmar, komikern och programledaren Nour El Refai, hjärnforskaren Katarina Gospic, samt Sofie Stenmark och Victoria Carlsson, grundare av företaget Yollibox, som tillverkar yoghurtglass.

DRIVET finns tillgänglig på iTunes, Sound Cloud, YouTube och på den egna websidan, www.drivetpodcast.se, från och med den 28 oktober.

Text: Ingegerd Landström
Pressfoto: Anna-Maria Zunino Noellert (www.annamaria-photography.com)

One comment

  1. Good stuff!! Så bra och något som jag ser framemot att lyssna på. Målet blir att själv bli gäst. Helt klart.

    Fantasier är min grej; By Frida EM på fb och @byfridaem på Instagram

Leave a Reply