Du befinner dig på Pacific Coast Highway på väg till Malibu, en av världens mest berömda kuststäder. Du förväntar dig att alldeles strax få beskåda vackra stränder, öppet hav och öppna vyer. Du kommer att bli besviken.
I Malibu är havssidan av genomfartsleden Pacific Coast Highway kantad av hus som står tätt, tätt intill varandra, oftast vägg i vägg. De är målade i alla möjliga färger, de är stora och små, består av hyreshus och villor och befinner sig i olika stadier av välmående.
Det enda som förenar dem – förutom den fenomenala havsutsikten får man förmoda – är att de på ett effektivt sätt försvårar tillgängligheten till en stor del av Malibus sammanlagt mer än fyra mil långa stränder.
I Kalifornien finns inga fullständigt privata stränder. All mark upp till den så kallade mean high tide line (vilket brukar översättas till den linje där den våta sanden upphör) är allmän och får inte spärras av.
Det rekommenderas också från myndigheter att det bör finnas tillträde till stranden var 300:e meter. På de bebyggda tre milen i Malibu borde det alltså finnas ungefär 100 sådana ingångar.
Trots förbud mot privatisering har många husägare gjort sitt bästa för att behålla stränderna för sig själva. Man har blockerat ingångar, satt upp skyltar med varning om ”privat strand” och ”tillträde förbjudet”, blockerat fullt lagliga parkeringsplatser och patrullerat stränderna med privata vaktbolag som kört bort ovälkomna besökare. Antalet ställen där man man ta sig ner till stranden längs de tre milen var vid sommarens början 17.
Skyltarna och vaktbolagen må vara olagliga, men de fyller ofta sitt syfte. För en besökande strandälskare kan det kännas obehagligt att ta sig in på ett område där man är så uppenbart ovälkommen. Risken finns dessutom att man går fel och klampar in på någon välbärgad persons privata tomt och hur pinsamt vore inte det.
Sedan en dryg månad tillbaka finns det dock en teknisk lösning på problemet – en app som visar vägen förbi skyltar och stängsel och tar dig ända ner till stranden.
Initiativtagare till appen är författaren och forskaren Jenny Price. I en intervju i Los Angeles Times berättar Price om det lågintensiva krig hon fört i många år mot Malibus husägare som snyltar på allmänhetens stränder. Hon har skrivit ledare och artiklar, tillverkat online guider och lett guidade turer till stränderna. Hon kallar husägarnas beteende för ”ett av de mest förfärliga exemplen på privatisering av allmän mark i Los Angeles.”
Tillsammans med Escape Apps drog Price igång projektet Our Malibu Beaches tidigare i våras. Det lades upp på Kickstarter under maj månad och av de UD30,000 som man önskade sig fick man in drygt 32,000.
Projektet har fått många att reagera, såväl strandälskare (som tycker det är en strålande idé), som irriterade husägare (som inte anser det vara fullt lika strålande). De senare kan dock inte protestera allt för mycket – de har trots allt lagen emot sig.
Däremot har de varit flitiga med att betona att med tillgänglighet kommer ansvar och att tidigare besökare varit dåliga på att ta det. De mindre stränderna saknar parkeringsplatser, toaletter, skräpkorgar och dessutom badvakter, och husägarna varnar för nedskräpning, lösspringande hundar, intrång på privat mark och farliga trafiksituationer.
Huruvida det kommer att ske återstår att se. Appen har funnits tillgänglig för allmänheten sedan i början av juli, och hittills, i slutet av augusti, finns inga rapporter om en ökning av allt det som befarats. Med miljonärernas vassa blickar i ryggen försöker vi vanligt folk förmodligen att skärpa till oss.
Appen Our Malibu Beaches finns att ladda ner gratis på Itunes.
Jenny Prices artikelserie om Malibus gömda stränder kan du läsa på LA Observed.