Home / Arkivet / “Jag vill introducera ny svensk design till Los Angeles”

“Jag vill introducera ny svensk design till Los Angeles”

Med butiken Scandinavian Kollektiv på West 3rd Street har designern Susanne Karlsson hittat sitt nya kreativa hem. Nu vill hon hjälpa andra skandinaviska designtalanger att slå igenom i USA.

I över två år letade svenska designern Susanne Karlsson efter den rätta lokalen för det som skulle bli hennes nya butik och galleri. När hon väl hittade den gick det undan; hon bestämde sig omgående och sex veckor efter att affären gått i lås var det dags för invigning med Susannes egenhändigt lagade köttbullar till 300 gäster.

Nu, ett par veckor efter invigningen, ser det redan inbott ut och de små rummen som ligger i fil bakom varandra ger en inbjudande vardagsrumskänsla. Man vill gärna slå sig ner vid bardisken längst in i lokalen och hänga ett tag, precis så som Susanne Karlsson har tänkt sig. På väggen ovanför disken har Susannes dotter Hanna målat texten ”FIKA” och där kan kunderna få sig en kopp kaffe, eller ett glas vin om man kommer in på sena eftermiddagen.

Med butiken på West 3rd Street har Susanne Karlsson hittat ett nytt kreativt hem för alla sina olika designprojekt. Här hittar man hennes barnkollektion (Barnen Sweden) som tillverkas på licens i Kina , hennes och samarbetspartnern Lisa Parmets sjalar (Fischer Karlsson) och den svarta höstkollektion som hon designar under sitt eget namn, Susanne Karlsson.

Framför allt vill dock Susanne att Scandinavian Kollektiv ska bli en plats för samarbete och gemenskap. Hon vill använda butiken och all den erfarenhet och de kontakter som hon samlat på sig genom åren till att lyfta fram nya designtalanger från Skandinavien, kanske framför allt från Sverige.

— Jag vill introducera ny design till Los Angeles och om det är någon i Sverige som vill sälja hit, om jag kan hjälpa till med det, så är det en bra början. Det är så jag tänker i mitt hjärta när jag öppnade affären och det är därför den heter Scandinavian Kollektiv. För att vi alla tillsammans kan hjälpas åt.

I butiken just nu finns bland annat hennes bror Peter Karlssons handsmidda silversmycken och äldsta dottern Hanna Cousins senaste klädkollektion, som hon driver under namnet Mor Dotter. Klänningar från goda vännen Ulf Andersson, träskor från Skåne Toffeln och Erika Honigs tennarmband kan man också hitta här. Under sommarvistelsen i Sverige ska Susanne leta efter fler talanger som hon hoppas kunna inleda samarbeten med och så småningom introducera i butiken.

Det får inte vara för mycket, inte bli för stort, betonar hon. Ingen massproduktion, det har hon sysslat med tidigare och det kändes inte rätt för henne. Hon vill kunna berätta en historia om respektive designer som ges utrymme i butiken.

Det var i början på 1980-talet som Susanne Karlsson först kom till New York och gjorde succé med sina stickade kläder. Då var hon 22 år, drev en klädbutik hemma i Ängelholm och till USA skulle hon bara åka på semester och hälsa på en kompis. Hon hade lärt sig att sticka av sin mamma och mormor, sålde en del hemma i butiken och i New York blev hon överöst med förfrågningar om att få köpa hennes plagg.

Entreprenören i henne såg möjligheterna. Hon sålde butiken, bröt upp med pojkvännen och flyttade till New York på vinst och förlust. Jobbade som bartender på kvällarna, stickade på dagarna och fick sin första stora break när teamet bakom The Cosby Show gillade hennes förslag till stickade tröjor. I en intervju i Dagens Nyheter från 2007 berättar hon hur det gick till.

— Jag ringde upp Bill Cosby och sa att jag tyckte att skådespelarna i “Cosby show” behövde nya tröjor. Han skickade en limousine och hämtade mig. Hela teamet gillade mina idéer och under två år, 1984-86, stickade jag tröjor till “Cosby show”.

Sedan dess har Susannes designverksamhet snurrat på i full fart. Hennes stickkollektioner har funnits i alla de stora varuhusen, synats i många filmer och tv-serier och burits av skådespelare som Laurence Fishburn, Uma Thurman och Dustin Hoffman. Hon har skrivit sex storsäljande böcker om stickning, tillverkat egna garner och drivit butiker.

I början av 2000-talet var det hennes tröjor som höll befolkningen i Whoville varma – drygt 270 tröjor i vilda färger och mönster designade hon för Jim Carrey och de övriga skådespelarna i filmen ”Grinchen – julen är stulen” (How the Grinch Stole Christmas), baserad på Dr Seuss barnboksklassiker. Bland mycket annat.

Sedan början av 1990-talet bor Susanne i Los Angeles tillsammans med maken Brian och döttrarna Viveka Sofia och Hanna Cecilia,  som nu är 18 och 25 år gamla. Här har hon drivit butiken Suss Design på Beverly Boulevard, länge som ensam ägare och så småningom tillsammans med ett par kompanjoner. För tre år sedan sålde hon företaget till dem och sedan dess har hon arbetat i sin hemmastudio, samtidigt som hon har letat efter en ny lokal.

Med Scandinavian Kollektiv känner Susanne att hon äntligen hittat hem. Nu ser hon emot att samarbeta med andra designers, inte minst med äldsta dottern Hanna och hennes nystartade företag.

Hon får många uppdrag från filmindustrin, utvecklar sina egna kollektioner och går in som konsult hos andra. Snart ska hon dra igång med stickningsklasserna igen, de som hon arrangerade på Suss Design och som drog massor av deltagare.

Hon tänker sig också att hon ska kunna dra ner på takten lite grann, komma iväg från det hektiska livet i Los Angeles ibland och tillbringa mer tid i Sverige. Av alla hennes planer och idéer för framtiden att döma så lär det dock inte bli så mycket lugnare framöver. Det är enkelt att se att Susanne Karlsson brinner för det hon gör och  i morse hann hon med att sy ett par ponchos före morgonens första möte kl. 7.

— Jag har jobbat med design i hela mitt liv och jag kan inte sluta. Det är vad jag älskar att göra. Och jag är så lyckligt lottad över att få vakna upp på morgonen och göra det jag tycker är roligt, få skapa saker som andra kan uppskatta.

Text & foto: Ingegerd Landström

Adressen till Scandinavian Kollektiv är 8024 West 3rd St. Los Angeles 90048.

Hemsida: www.scandinaviankollektiv.com

Instagram: @scandinavian_kollektiv

One comment

  1. hey Suss Miss you Email me your info so we can catch up

Leave a Reply