Home / Aktuellt / Musikproducent Max Martin får Polarpriset 2016

Musikproducent Max Martin får Polarpriset 2016

Foto: Axel Öberg

Foto: Axel Öberg (info@axeloberg.com)

Los Angeles-baserade musikproducenten, låtskrivaren och kompositören Max Martin får Polarpriset 2016.

— Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin.

Så lyder delar av motiveringen till Max Martin som en av årets mottagare av Polarpriset. Den andra vinnaren är den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli.

Max Martin, eller Martin Sandberg som han egentligen heter, har länge varit något av en doldis utanför musikvärlden. Han ger så gott som inga intervjuer, syns inte i sociala medier och i en intervju i DI Weekend konstaterar han att “mitt liv är så mycket enklare utan uppmärksamheten.”

Idag syns Max Martin allt oftare i offentligheten, inte minst i takt med att utmärkelserna för hans arbete trillar in.

Av ASCAP har han fått utmärkelsen Årets låtskrivare inte mindre än åtta gånger mellan 1999 och 2015. Förra året fick han en grammis för Bästa producent och blev också vald till Årets svensk i världen. Nu har han fått Polarpriset, som instiftades år 1992 av kompositören Stig ”Stikkan” Anderson.

— En sann musiksjäl, alltid med låten i centrum. Så presenterades Max Martin på presskonferensen där årets Polarprisvinnare avslöjades, och för Jan Gradvall berättar han i exklusiv intervju om hur det känns att få utmärkelsen.

— Det är en stark overklighetskänsla. Jag har ­aldrig sett mig själv i det sammanhanget.

Max Martin har samarbetat med många av popmusikens allra största stjärnor, inklusive Adele, Kate Perry, Taylor Swift, Celine Dion, Robyn och många, många fler. Han har haft ett femtiotal av sina låtar på Topp 10 Billboard, 21 av dem har nått ända fram till förstaplatsen.

Polarpriset delas ut av kung Carl XVI Gustaf i Stockholms konserthus den 16 juni i år. Förutom äran får pristagarna en miljon kronor vardera.

Läs ett exklusivt reportage med Max Martin i DI Weekend, med text av Jan Gradvall och bilder av Axel Öberg.

Den fullständiga motiveringen lyder som följande:

Polarpriset 2016 tilldelas låtskrivaren Martin Sandberg från Stockholm, Sverige, känd under namnet Max Martin. Melodier bär tiden. Melodier definierar sin tid och sprider sig mellan människor, över gränser, över generationer. Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin. Just nu, i detta ögonblick, finns det någon i världen som sjunger med i en hitlåt skriven och producerad av Max Martin. Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken.

 

Leave a Reply