Home / Arkivet / Olsons Scandinavian Deli kör vidare

Olsons Scandinavian Deli kör vidare

Olsons_Deli_W650

Warren Lautz till vänster och nya ägaren Christian Kneedler håller dörrarna till Olsons öppna för nya och gamla kunder.

Olson’s Scandinavian Delicatessen på Pico Blvd har bytt ägare, det målas och slipas och nu stundar nya tider.

När Bertil Ohlsson gick i pension tidigare i våras var det många som trodde att hans livsverk, Olson’s Scandinavian Delicatessen and Gifts, skulle stänga för gott och Los Angeles bli en skandinavisk butik fattigare. Så blev det inte; företaget såldes och nu drivs det vidare i samma anda som tidigare.

Den nya ägaren av heter Christian Kneedler och han har varit kund hos Olson’s sedan mitten av 1980-talet, när han först flyttade till Los Angeles från Stockholm. Kneedler har lång erfarenhet inom restaurangbranschen i södra Kalifornien, både som egen företagare och nu senast som hovmästare på en av Los Angeles mest populära italienska restauranger, belägen i West Hollywood.

Olsons är öppet som vanligt hela sommaren och en hel del är sig fortfarande likt sedan Bertil Ohlssons dagar. På utsidan av byggnaden vajar de skandinaviska flaggorna och namnet förblir detsamma, med ett par smärre justeringar: Olson’s Scandinavian Delicatessen and Gifts har blivit Olsons Scandinavian Delicatessen, utan apostrof. Inne i butiken arbetar Warren Lautz precis som tidigare och även Kjell Jönsson rycker in och hjälper till ibland.

Till hösten kommer dock mycket att se annorlunda ut. Delin ska moderniseras och utökas rejält – Christian Kneedler ser framför sig hemlagade mästerverk såsom inlagd gurka, gravad lax, köttbullar och Janssons Frestelse. Mackor blir det förstås och leverpastej efter Helene Ohlssons väl beprövade recept. Vissa saker ska man helt enkelt inte ändra på.

Just nu består butiken av ett rum, där hyllorna som vanligt är fyllda med svenska matprodukter. I de övriga två rummen slipas och målas det för fullt. Köket ska bytas ut och den övriga inredningen fräschas upp. Mycket av inventarierna har flera decennier på nacken och Kneedler vill behålla så mycket som möjligt av det gamla. Uppradade på en hylla bakom delidisken står gamla kassaapparater och vågar som länge legat undangömda på lagret.

Av de två rummen som just nu är avstängda ska ett hyras ut för annan affärsverksamhet. I det andra planerar Christian Kneedler någon form av caféverksamhet. Exakt vad det blir är inte riktigt klart ännu, men till hösten ska det vara färdigt och då ska Olsons gå för full styrka igen.

Text och foto: Ingegerd Landström

2 comments

  1. Katarina Isacsson Lautz

    Go Olsons, Go!

Leave a Reply