Home / Aktuellt / Regissör Caroline Ingvarsson får SWEA Los Angeles filmstipendium
  • Caroline Ingvarsson i en inspelningsscen ur dokumentärfilmen "Folded Letters." Foto: Glen Baghurst.

  • Regissören och dokumentärfilmaren Caroline Ingvarsson har valts till SWEA Los Angeles filmstipendiat 2015. Foto: Benjamin Zadig.

  • Delar av juryn och SWEA:s filmkommitté tillsammans med förra årets stipendiat, Anders Hellström. Fr.v. Siv Åberg, Paul Ottosson, Birgitta Lauren, Anders Hellström, Cecilia De Rico, James Koenig och Josefina Fernström.

Regissör Caroline Ingvarsson får SWEA Los Angeles filmstipendium

SWEA Los Angeles filmstipendium för 2015 har tilldelats regissören och dokumentärfilmaren Caroline Ingvarsson från Malmö.

SWEA Los Angeles meddelar att 2015 års filmstipendium har tilldelats regissören och dokumentärfilmaren Caroline Ingvarsson från Malmö. Stipendiet består av $ 7 500 samt flygresa Los Angeles t/r och möjliggör för en ung, svensk filmskapare att under tre månader utveckla sina kunskaper och sitt nätverk i den inspirerande miljö som Los Angeles utgör.

Juryn för SWEA Los Angeles filmstipendium består av James Koenig, grundare och ledare av Scandinavian Film Festival Los Angeles; trefaldige Oscarsvinnaren Paul Ottosson; samt Richard Ulfvengren, en av huvudpersonerna bakom reklamkollektivet Traktor.

Cecilia De Rico är ordförande för SWEA Los Angeles filmkommitté sedan två år tillbaka. Tillsammans med de övriga medlemmarna i kommittén (Josefina Fernström, Gudrun Guddings, Victoria Sellers och Siv Åberg) är det hon som ansvarar för administrationen kring stipendiet och gör en första bedömning av ansökningarna innan de skickas vidare till juryn.

Cecilia ansvarar också för marknadsföringen av stipendiet och hon har jobbat hårt för att sprida vetskapen om det till alla slags svenska organisationer och skolor med filmanknytning. Det har gett resultat – nu känner hon att SWEA Los Angeles filmstipendium blivit ordentligt etablerat inom den svenska filmbranschen och hon är mycket glad över valet av Caroline Ingvarsson som stipendiat.

– Vi har förmånen att få ta emot många ansökningar från mycket kvalificerade personer inom filmvärlden och det är fantastiskt roligt. Det har varit min mission att nå ut med vårt stipendium till så många som möjligt och till många olika delar av filmindustrin.

– I Caroline såg juryn en unik berättare med stor konstnärlig talang och med ett starkt driv och engagemang i sitt arbete. Hon har också en tydlig plan för vad hon vill göra under sin vistelse i Los Angeles. Vi är övertygade om att hon kommer att dra nytta av och ta tillvara på möjligheterna som finns här och vi ser fram emot att följa hennes pågående projekt.

Caroline Ingvarsson är 28 år gammal och kommer från Malmö. Hon har en Masterexamen inom Broadcast Journalism från City University i London och en Diploma in Screen Studies från Sydney Film School, Australien. Hon har bott utanför Sverige i flera perioder och arbetat med långfilm, dokumentärer och reklamfilm i Australien, England och Sverige. Hennes dokumentärfilm, I Met A Real Streety Once, från 2007, har visats på flera internationella festivaler.

Carolines senaste film, Hundvakten, från 2014, vann Juryns 2:a pris för Bästa Dokumentär på Palm Springs International Short Fest, en av USA största kortfilmsfestivaler. Med Hundvakten har Caroline även vunnit Pixel  Audience Award samt Pixel Talent Award, som är Sveriges tredje största kortfilmspris. Tidigare i somras fick Caroline ta emot Efter Bergman-stipendiet 2014, för sitt manus till kommande kortfilmen, Under Rymdskeppet.

Caroline Ingvarsson ser fram emot vistelsen i USA och allt det hon planerar att göra här.

– Jag är helt överlycklig att jag har fått möjligheten genom SWEA Los Angeles att utveckla mitt kreativa skapande i just Los Angeles i början av nästa år. Detta ger mig chansen att fortsätta på min dokumentär Folded Letters och lära mig av andra inom filmindustrin i Los Angeles.  Jag längtar efter att få sätta igång!

Förutom att arbeta vidare med sitt påbörjade filmprojekt, Folded Letters, kommer Caroline också att delta i workshops, samt arbeta tillsammans med dokumentärfilmarna Sally Levi och Rick Charnoski för att ytterligare utveckla sina kunskaper i filmiskt berättande.

Den officiella stipendieutdelningen äger rum under en mottagning på Scandinavian Film Festival Los Angeles i Beverly Hills i mitten av januari. Då kommer även Caroline Ingvarssons film, Hundvakten, att visas för festivalbesökarna.

För mer information om SWEA Los Angeles filmstipendium, kontakta Cecilia De Rico på  ceciliasweafilmla@rocketmail.com.

One comment

Leave a Reply