Home / Aktuellt / Special Olympics World Games 25 juli-2 augusti

Special Olympics World Games 25 juli-2 augusti

Sverigelaget samlades helgen den 6-8/3 för att gemensamt ladda inför att resa och representera nationen under Special Olympics World Games 2015. Foto: Martin Nauclér

Sverigelaget samlades helgen den 6-8/3 för att gemensamt ladda inför att resa och representera nationen under Special Olympics World Games 2015. Foto: Martin Nauclér

Den 25 juli invigs Special Olympics World Games i Los Angeles. Sveriges trupp består av drygt 90 personer som deltar i åtta olika tävlingsgrenar.

Det är årets största internationella idrottshändelse som i år arrangeras i Los Angeles mellan den 25 juli och 2 augusti. Under de nio dagar som Special Olympics World Games pågår tävlar drygt  7000 idrottare från hela världen i 25 olika idrotter.

Sveriges trupp består av 93 personer med truppledare Jonathan Sandberg i spetsen. De svenska idrottarna deltar i åtta grenar: Bowling, fotboll, friidrott, golf, handboll, judo, ridsport och simning.

Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning, framför allt barn och ungdomar. Organisationen grundades 1968 i USA av Eunice Kennedy Shriver, med avsikten ge människor en möjlighet att – oavsett förmåga – visa sitt rätta jag genom att göra sitt bästa.

Idag har Special Olympics verksamhet i 170 länder och inkluderar cirka 4 miljoner idrottsmän- och kvinnor med utvecklingsstörning. Vartannat år arrangeras Special Olympics World Games och i år är det alltså Los Angeles som står som värd för arrangemanget.

Invigningen av Special Olympics World Games sker på Los Angeles Memorial Coliseum och väntas locka upp till 80,000 åskådare. Tävlingsaktiviteterna är utspridda på  arenor runtom i Los Angeles och det fullständiga programmet finns på www.la2015.org.

Svenska handelskammaren I Los Angeles (SACC-LA) är medarrangör och hälsar den svenska truppen välkommen med en mottagning den 26 juli. Sveriges folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, Gabriel Wikström, kommer att närvara vid mottagningen och under tävlingsdagarna.

SvenskaTV4 kommer att följa Sveriges trupp inför, under och efter tävlingarna i Los Angeles i dokumentärserien ”Heja Sverige”, som ska sändas i sex avsnitt under hösten.

Läs mer om det svenska deltagande på Special Olympics Sweden.

Följ tävlingarna och de svenska deltagarna på sociala medier:

Twitter: SpecialSverige

Facebook: facebook.com/SpecialOlympicsSweden

Web: www.la2015.org

Leave a Reply