Home / Aktuellt / Svenska filmen Fröken Julie får distribution i USA

Svenska filmen Fröken Julie får distribution i USA

Mikael Bergs nya filmversion av Fröken Julie får distribution i USA. Det är bolaget Film Festival Flix som har förvärvat de amerikanska rättigheterna.

Mikael Bergs nyversion av August Strindbergs drama, Fröken Julie, denna gång förlagd till 1920-talets slottsmiljö, kommer att distribueras i USA.

Det är Mousetrap Films bolag, Film Festival Flix, som har köpt upp de amerikanska rättigheterna och enligt bolagets VD, Ben Oberman, kommer filmen att släppas “senare under året.”

Mikael Berg, som skrivit manus och regisserat Fröken Julie är glad över beskedet.

— För oss som gjort filmen känns det otroligt glädjande och hedrande att filmen nu får en möjlighet att nå ut till en stor publik i USA och Nordamerika. Det är kanske inte det första man tänker på när man gör en film på svenska att den ska lyckas med det. Samtidigt ser vi ju allt fler exempel på svenska internationella framgångar, inte minst Ruben Östlunds Turist/Force Majeure.

Fröken Julie hade svensk premiär i Sverige sommaren 2013. Den har sedan dess visats på flera internationella festivaler och Mikael Berg är nöjd över det positiva mottagandet filmen fått i USA.

Fröken Julie har fått ett väldigt fint mottagande av den amerikanska publiken från första början. I våras medverkade vi på First Time Fest i New York där filmen var uttagen i tävlingsklassen. Och i september tilldelades den pris för bästa utländska film vid Burbank International Film Festival.

Helt nyligen visades Fröken Julie på Scandinavian Film Festival L.A. (SFFLA) där den tillsammans med Ruben Östlunds Turist och Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, representerade Sverige.

SFFLA har inget tävlingsmoment, men den har många besökare och bidrar till att sprida skandinavisk film till filmälskare i södra Kalifornien. Det var också här som Film festival Flix fick upp ögonen för Fröken Julie, säger Mikael Berg.

— Jag är väldigt tacksam över att Jim Koenig och SFFLA valde ut Fröken Julie att representera Sverige tillsammans med Ruben Östlund och Roy Andersson. Att vår film nu får en amerikansk distributör tycker jag även är en framgång för SFFLA och ett kvitto på vilken stor betydelse festivalen innebär för skandinavisk film här i Kalifornien och USA.

Text: Ingegerd Landström

Leave a Reply