Home / Arkivet / Scenograf Anders Hellström får SWEA Los Angeles filmstipendium

Scenograf Anders Hellström får SWEA Los Angeles filmstipendium

AndersHellstrom

Modelllbyggare och scenograf Anders Hellström. Foto: Morgan Norman

SWEA Los Angeles filmstipendium för 2014 har tilldelats modellbyggaren och scenografen Anders Hellström från Stockholm.

Stipendiet består av $ 7 500 samt flygresa Los Angeles t/r och möjliggör för en ung, svensk filmskapare att under tre månader utveckla sina kunskaper under nya förhållanden, i den inspirerande miljö som Los Angeles utgör.

Juryn för SWEA Los Angeles filmstipendium består av Jim Koenig, grundare och ledare av Scandinavian Film Festival Los Angeles; Paul Ottosson, Venture 3D; samt Richard Ulfvengren, Traktor. De motiverar valet av Anders Hellström på följande sätt:

Årets mottagare av SWEA Los Angeles filmstipendium, Anders Hellström, arbetar som modellbyggare, ett fascinerande och extremt specialiserat yrke inom filmbranschen. Med en verktygslåda bestående av en gränslös fantasi och oändliga färdigheter skapar modellbyggaren innovativa och unika filmmiljöer, befolkade av såväl levande som animerade skådespelare. Hollywood är den plats där giganterna inom branschen har sina studios och juryn anser att Anders är en exceptionell talang, som kommer att kunna lära sig mycket genom att vistas tre månader i Los Angeles. Förmodligen, anser juryn, kommer Hollywood att lära sig en del av Anders också.

Anders Hellström är 31 år gammal, kommer ursprungligen från Malmö och är bosatt i Stockholm. Han har en examen från  Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå och arbetar som scenograf och modellbyggare inom film, tv, reklamfilm och konst.

AndersH_modell2Anders har arbetat med ett flertal svenska filmer, bl a “Lycka till och ta hand om varandra”, i regi av Jens Sjögren, från 2012. För närvarande ingår han i det team som bygger upp scenografin i regissör Roy Anderssons kommande långfilm, som har arbetsnamnet “En duva satt på en gren och funderade över tillvaron”.

Under sin vistelse i Los Angeles planerar Anders att praktisera hos en etablerad produktionsdesigner, samt på ett företag som jobbar med modeller och praktiska effekter. Han är särskilt intresserad av att få möjlighet att arbeta med storskaliga filmscenerier, samt lära sig nya tekniker för modellscenografi.

Anders Hellström anländer till Los Angeles i januari nästa år. Den officiella stipendieutdelningen sker under en mottagning på Scandinavian Film Festival Los Angeles i Beverly Hills i mitten av januari. Då kommer även en av de filmer Anders Hellström arbetat med att visas för allmänheten.

One comment

Leave a Reply