Home / Ekonomi / Företag / ZOUK Los Angeles – hela världen i en butik

ZOUK Los Angeles – hela världen i en butik

Tillsammans med sin syster Katharina Tagliaferro startade Jenny Best en butik som förenar deras passion för resor, unik design och socialt engagemang.

– Varifrån kommer den här?

Jag vet inte om det är den vanligaste frågan som Jenny Best får av sina kunder, men alldeles osannolikt är det inte. Butiken Zouk på Montana Avenue i Santa Monica är nämligen fylld med föremål från världens alla hörn: Turkiska handdukar, argentinska ljusstakar och smycken från Thailand och Sverige samsas med tavlor av amerikanska konstnärer och fyndade glas från Rosebowl loppmarknad.

Alla varor har sin egen historia, sitt eget ursprung och allting är omsorgsfullt utvalt av Jenny Best och hennes syster, bästa vän och numera också affärspartner, Katharina Tagliaferro.

Zouk öppnade i oktober förra året, men tankarna på att göra något tillsammans har funnits där länge, berättar Jenny när jag hälsar på i butiken en onsdagsförmiddag.

Att det blev just en design- och inredningsbutik med hela världen som inköpsställe är närmast självklart; det sitter i generna. Jennys och Katharinas föräldrar arbetade inom den svenska modebranschen, bedrev grossistverksamhet i hela Skandinavien och hade egna butiker i Stockholm. De fyra syskonen fick ofta följa med på inköps- och arbetsresor och blicken för mode och spännande design fick de på köpet.

Jenny och Katharina har sedan fortsatt att resa tillsammans, utforskat städer och byar långt bortom sol- och badlivet och fyndat på lokala marknader och andrahandsaffärer. Nu reser de oftast för att hitta varor till butiken, men det är inte så mycket som förändrats; det är fortfarande upptäckarlusten och drivet att hitta unika föremål som bestämmer vart vägen bär.

– Vi reser runt och antingen hittar vi leverantörer som vi kan återbeställa från, som vi kan maila eller ringa till och beställa saker av. Men det vi tycker om att göra mest är att bara åka och hitta saker, köpa saker på marknader och på små antikaffärer. Samla på olika saker, det är det roligaste.

– En sak leder till nästa och så helt plötsligt sitter du på en motorcykel på väg till en lagerlokalnånstans.

Att sälja föremål som är unika i sitt slag och som de själva tycker om utgör grunden i Zouks affärsidé. Målet är att få en kundkretssom återkommer igen och igen, som är nyfikna på vad de haft för sig och vad de tagit med sig hem den här gången.

– Eftersom vi reser hela tiden och det kommer in nya varor hela tiden så vill vi att folk ska komma in och undra, ’Vart har de nu varit, vad har de nu hittat?’

– Du ska kunna hitta saker här som du inte kan hitta hos dina vänner eller grannar, saker som du är ensam om.

En viktig del av Jennys och Katharinas affärsidé är det sociala engagemanget. All den fattigdom och utsatthet som systrarna har sett på nära håll under sina resor har satt sina spår och Katharina stödjer sedan flera år tillbaka ett barnhem i Kambodja som hjälper tonåringar med fysiska handikapp att skaffa sig ett yrke.

Genom Zouk har de lyckats förena business med välgörenhet: tre procent av all försäljning går till en av de sex organisationer som Jenny och Katharina samarbetar med och kunderna får själva bestämma var pengarna ska gå.

Vill man stödja en verksamhet på hemmaplan kan man välja miljöorganisationen Heal the Bay eller Ocean Park Community Center, som arbetar bland annat med hemlöshet. Av de internationella hjälporganisationerna väljer många Läkare utan gränser, men man kan också stödja AIDS-forskning, djurskydd och fattigdomsbekämpning.

Det låter inte så märkvärdigt när Jenny Best berättar om hur Zouk gick från idé till verklighet.

– Jag är rätt bra på pappersarbete, konstaterar hon. “Bara man tar sin tid och är noga med allting så är det inte så krångligt att starta ett företag.”

Att Jenny får det att låta enkelt kan möjligtvis bero på att hon har drivit sitt eget företag sedan hon var 21 och tämligen nyanländ till Los Angeles. Då startade hon en tapetserarverkstad tillsammans med en vän och när han hellre partajade upp pengarna fortsatte hon på egen hand.

Företaget drev hon sedan framgångsrikt i 18 år ända fram till 2008 då den ekonomiska kraschen gjorde att telefonerna slutade ringa. Tiderna blev så småningom bättre igen, men förra året lämnade Jenny över företaget till sina anställda för att kunna ägna all tid och uppmärksamhet till det nya affärsprojektet.

Det enda som visade sig vara betydligt krångligare än väntat var att få de nödvändiga tillstånden för lokalen. Jenny har inga förmildrande ord till övers när hon beskriver City of Santa Monicas – ”de kallar det ’Sovjet Monica’” – tillståndsprocedur. Det blev många besök till City Hall och en ansenlig mängd svordomar västa mellan sammanbitna tänder innan allting äntligen föll på plats och Zouk kunde öppna i oktober förra året, tre månader senare än planerat.

Att starta upp en affärsverksamhet trots det fortsatt skakiga ekonomiska läget bekymrar inte heller Jenny. Många företag har lagt ner sin verksamhet, men å andra sidan är det mindre konkurrens, konstaterar hon. Och de planerar redan för en expansion: till sommaren öppnar de ytterligare en butik, denna gång i Sydney, Australien, där Katharina är bosatt. Därefter väntar lanseringen av Zouk som webbutik, förmodligen fram emot slutet av året.

Nya utmaningar, nya projekt, nya resor; som det ska vara för två systrar med, äventyrslust, stora hjärtan och sinne för affärer.

Text och foto: Ingegerd Landström

Leave a Reply